Бизнесменът Георги Гергов е дарил на Пловдивската света митрополия два етажа от емблематична сградаПловдивската света митрополия стана собственик на сградата до южната част на Тунела, известна на пловдивчани като старото Гръцко училище. Бизнесменът Георги Гергов е дарил двата етажа на недостроената от десетилетия къща, а останалата част Митрополията е изкупила от собствениците, които я получават по линия на реституцията. Според Георги Гергов това е станало чрез изтеглен кредит.

Сделката е сключена преди няколко месеца.  Сградата на бившото Гръцко училище Гергов придобива в пакет с част от активите на Стария Пловдив преди 19 години.

След направеното дарение петимата собственици на реституираните части от имота се оказват в ситуация да ги продават на цена, наполовина по- малка от от предварително обявената. Преговорите с тях са с личното участие на митрополит Николай.

На мястото на дарения имот е била къщата, в която е живял княз Церетелев  и която е изгоряла. Намеренията на дарителя и на Митрополията е тя да бъде възстановена и външно, и вътрешно. Двете страни разполагат с плановете и схемата на къщата.

Пред Радио Пловдив Г. Гергов разказа, че на съседния незастроен имот от 300 квадрата, който е негов, ще изгради със собствени средства църква, както направи преди години в район Западен.

До момента в район „Централен“ не е постъпвало искане за строително разрешение.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...