Българската православна църква има своя нов предстоятел



p1010649С Божията воля 138 делегати в Патриаршеския избирателен църковен събор избраха за Патриарх на Българската православна църква Русенския митрополит Неофит. Той е първият Патриарх, избран в най-новата история на България след демократичните промени. Новопровъзгласеният български Патриарх бе избран с 90 гласа на втори тур чрез тайно гласуване, срещу 47 гласа за Ловчанския митрополит Гавриил.

Повторното гласуване се наложи, тъй като при първия вот нито един от кандидатите за патриаршеския престол не събра изискуемия според църковния устав минимум от 2/3 от гласовете: при първия тур Старозагорският митрополит Галактион получи 22 гласа, Русенският митрополит Неофит – 71 гласа, а Ловчанският митрополит Гавриил – 43 гласа. Имаше и две невалидни бюлетини.

В ранния следобед, след като говорителят на Събора митрополит Йосиф съобщи официално името на новия Патриарх, от сградата на Синода към Патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“ потегли литийно шествие заедно с новоизбрания Патриарх за тържествената интронизация…

Ето и едни от най-вълнуващите моменти от този исторически ден…

p1010482

В неделната утрин, в строго охраняем кордон, делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор се насочиха към сградата на Светия Синод, начело с епархийските митрополити, за начало на тайния вот.

p1010493

p1010525

Двама немски монаси – йеромонах Симеон и йеродякон Лазар, от православния манастир „Пресвета Троица“ в Германия, споделиха радостта си от възможността да бъдат гости на Патриаршеския избирателен църковен събор. Те придружават своя духовен наставник и основател на споменатия манастир, който е делегат на Събора.

p1010530

Говорителят на Събора Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф е вдигнал поглед към камбаните на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ миг преди да съобщи пред медиите, че вече има избран Патриарх.

p1010539

Събралите се хора с радостно търпение очакваха да се зададе тържественото литийно шествие. Не само за духовенството, но и за по-голяма част от миряните, митрополит Неофит бе най-достойният кандидат за патриаршеския престол, както сочи и интернет анкета на Православие.БГ.

4444

p1010545

p1010549

Ловчанският митрополит Гавриил не успя да събере достатъчно гласове, но пък бе признат за достоен кандидат за патриаршеския престол. Получилият най-малко гласове сред тримата кандидати – Старозагорският митрополит Галактион, отсъстваше в този исторически ден поради болест.

p1010546

p1010548

p1010555

p1010559

В Патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“ новият български Патриарх бе очакван от предстоятели и представители на поместните православни църкви, от българския президент Росен Плевнелиев, от дипломати, членове на правителството в оставка, депутати, български духовници и миряни.

p1010580

По време на интронизацията,  от Патриарх Неофит бяха снети обикновените архиерейски отличия и бяха възложени патриаршеските инсигнии: бялото було, зелената патриаршеска мантия, трите енголпии и патриаршеският жезъл.

p1010611

„Тежък е кръстът, който Господ и светата ни Църква възлага на скромните ми плещи. Но с упование в апостолските слова изпросвам Божията сила, която в немощ напълно се проявява. Защото кога съм немощен, тогава съм силен!“, каза Патриарх Неофит, напомняйки за смирените и въздействащи думи на свети апостол Павел, в първото си слово като предстоятел на БПЦ.Той определи за свои важни приоритети в своето служение грижата за свещенството, духовните учебни заведения, храмовете и просветната дейност, както и насърчаването на благотворителната активност.

p1010653

patriarh neofit


Снимки: Сандра Керелезова, Любомир Върбанов (сн.12)




Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...