Варненският митрополит Кирил: напрежението около подворието на Руската православна църква в София има политически характерМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. blagoi boichev каза:

  Браво, очарован съм от това, че се публикува мнение на Варненския митрополит по отношение на „енория“ в Софийска епархия. Мнение основано единствено от мимолетни срещи и разговори само с едната страна. Скоро време очаквам мнението на Пловдивския митрополит Николай по отношение на проблем на енория във Варненска епархия… На това му се казва съборност!!! Денят ми се осмисли 🙂

 2. Тр. Георгиева каза:

  Варненски митрополит Кирил бе наместник председател на Софийска епархия и със сигурност е проучил този случай.
  Знаем, че група хора, посещаващи храм Св. Николай пожелаха да упражняват власт и да натрапват по нечистоплътен начин желанието си за диктат и надмощие над предстоятеля на храма отец Филип. Нещо, което те са направили и по времето на бившият предстоятел отец Исидор. Създадоха блог на клеветата, в който публикуваха, както смешни сърцераздирателни вопли, така и лъжа след лъжа и клевета след клевета с което вкараха в заблуждение голяма час от християните, външно министерство и излъгаха всеки, който прояви и минимален интерес към случая. Викаха така безумно – един защото му намаля заплатата, друг, защото иска да се реализира политически, домакините – за да обогатят живота си емоционално, или за да се видят по телевизията. Тая работа ги устройваше.
  За себе си зная едно, че НИКОГА не бих гласувала за политическа сила, която лансира подобни хора!

 3. Петър Николов каза:

  Г-жа Георгиева,
  Дядо Кирил, смятам, не се е запознал достатъчно добре със случая и думите „аз не знам случаи, когато той да е нарушавал правата на българските вярващи“ го доказват. Аз и хора от енорията знаем за такива случаи и мисля, че известна форма на протест е нужен, когато пред очите ни се извършват явни неправди. Духовници и служители със семействата им са онеправдани, тъй че нека се замислим …
  Донякъде изразявам съгласие с думите на дядо Кирил – „Днес все повече се наблюдават опити да се оказва натиск срещу Църквата чрез нещо, което те наричат демократизация“. Демокрацията при избори в другите църкви, е сведена до минимум (справка – изборите за патриарх на повечето места се извършват без участие на миряните).
  Относно мнението ви за домакините – познавам повечето от тях лично. Не мисля, че са търсели медийно внимание. Те просто искат единението между вярващите, което съществуваше преди идването на о. Филип.

 4. blagoi boichev каза:

  В ИНТЕРЕС НА ИСТИНАТА:

  „Та на вас би ви завидял всеки художник – да направите от черното-бяло“ пише Шекспир в една своя пиеса. Пиша това само в интерес на истината, а не да влизам в безсмислени диалози.
  1. Дядо Кирил ги говереше тези неща и си беше изградил позицията още преди да стане и.д. патриарх, съответно и.д. митрополит на София! Или и това е лъжа?(за справка това го има записано дори на видео от „Вяра и общество“, или и това е лъжа?)
  2. Ако да „проучиш добре случая“ означава да разговаряш само с едната страна, то дядо Кирил е проучил не добре, а направо много добре случая! Или и това е лъжа? – той всъщност е говорил и с другата страна, разобличил ни е, че клеветничим и лъжем и се е произнесъл. А ние ЛЪЖЕМ, че е имало такъв разговор. Не е ясно само, защо и той не споменава за такъв разговор.
  3. Не е ясно и в какво заблуждение сме вкарали и Външно Министерство. От МВнР ясно съобщиха, че архм.Филип не е подал документи за удължаване на визата. Може би с цяла мрежа от злобни

 5. blagoi boichev каза:

  …може би с цяла мрежа злобни агенти сме откраднали този документ. Не е ясно защо обаче никой не отрече ФАКТА, че архм. Филип не си е подал тези документи

  Моля ви, преди някой да обвинява друг в КЛЕВЕТНИЧЕСТВО, нека сам се запознае с ФАКТИТЕ. Който започне да отрича очевидните истини, не е ясно до къде може да стигне.
  „Ето защо аз бих предпочел да отида в ада с папата, отколкото да ида в рая с тези твои истини“ – това не е верую на православен, но със сляпата си подкрепа към някои архимандрити, човек не е далеч да изповяда гореспоменатото (впрочем прекрасна статия на Еп. Павлос Балестер-Конволие,от която е цитата горе и не е лошо да се прочете)
  Докато всички се вразумим, оставаме на милостта на Христос!

 6. Тр. Георгиева каза:

  Благо, вие направихте блог от който се цепехте в пространството безспир. Без срам и свян бълвахте смехотворни факти, вопли, страсти и душевен отпадък месеци наред… та стана… дори цяла година. И глухия цар ви чу! Едва ли е останал човек в тази страна, който да не чу вашата „правда“.
  Добре е, че имате желание да се вразумите. И нека всички бъдем в милостта на Божия!

 7. blagoi boichev каза:

  Употребих „вразумим“ в множествено число…. смятам, че диалогът стана безпочвен…. проверете значението на думата „мантра“!!!

  Слава Богу за всичко!!!