Варненският митрополит Кирил: напрежението около подворието на Руската православна църква в София има политически характерaltНе съществуват никакви препятствия българските и руски православни християни да се молят заедно в църквата “Св. Николай Чудотворец“ на Подворието на Руската православна църква в София, заяви в интервю за ИТАР-ТАСС Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, коментирайки недоволството на група български енориаши от дейността на предстоятеля на Подворието архимандрит Филип. 

“Мисля, че е нормално, ако някой от енориашите има собствена позиция. Те обаче трябва да се запознаят със структурата на Православната църква, в която има енорийски и неенорийски храмове. Руското Подворие е именно неенорийски храм. То има особен статус. Всъщност няма никакви препятствия българите да се молят заедно с руснаците в този храм – каза българският владика. – Не трябва да се смесват църковните и политическите въпроси, защото напрежението около Подворието на РПЦ в София придоби политически характер”. 

“Архимандрит Филип е един от най-ерудираните руски свещеници. Той притежава голям опит и аз не знам случаи, когато той да е нарушавал правата на българските вярващи. Смятам, че този скандал ще се уталожи и о. Филип ще получи българска виза, за да продължи своето служение в Руското подворие”, заяви митрополит Кирил.

Според мнението на митрополита обществените среди, заинтересувани в подронването на дейността на Подворието на РПЦ в София и на отношенията между Църквите-сестри, демонстрират съвсем същата позиция и спрямо Българската православна църква. “Тези хора се отнасят негативно и към българските архиереи, наричат ги догматици и искат оставката им. Днес все повече се наблюдават опити да се оказва натиск срещу Църквата чрез нещо, което те наричат демократизация. Обвиняват ни, че не обръщаме внимание на енориашите, но това не е вярно: те имат право да участват в енорийския живот – да участват в управлението на енорията въз основа на църковния устав”, подчерта той.

Българският владика смята, че “светската власт не може да разруши топлите отношения между Църквите-сестри, защото мнозинството от вярващите в България разбират какво е православие и какви са нашите отношения с руския народ”. “Всички опити да се вкара раздор в отношенията между РПЦ и БПЦ няма да имат никакъв ефект”, добави митрополит Кирил.

В българските медии се твърдеше, че архимандрит Филип е бил изгонен от България на 11 март поради нарушение на правилата за пребиваване в страната и липсата на необходимите документи. В Службата за междуправославни отношения на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия опровергаха тази информация, защото заминаването на о. Филип е било свързано с необходимостта от получаване на дългосрочна българска виза, за да може той да продължи служението си в Подворието на РПЦ в София.

ru.euronews.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...