Вече са известни старите български църкви в СолунВ този брой ви предлагаме:

  • Памет за всички паднали за вярата и отечеството – видеоразказ за дълбоките корени на Архангелова задушница. Научете защо почитта към загиналите воини се свързва с имената на св. патриарх Евтимий Търновски и св. Киприан Българина, митрополит на цяла Русия.
  • Християнската представа за живота в отвъдното – в деня на последната за годината Задушница с архиепископ Христо (Писаров) разговаряме за онова, което неминуемо ще се случи с всички нас, и за упованието на християните във вечния живот. Очакваме вашите въпроси по тази тема предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.
  • Монахът, който стана цар – специално пред екипа на „Вяра и общество” известният полски медиевист проф. Мирослав Лешка разказва за своята книга „Симеон Велики и Византия”, която отскоро е преведена на български език. Научете повече за това как в Константинопол младият Симеон води аскетичен монашески живот, как след това по повеля на баща си оставя расото и поема властта и дали амбициозният български владетел е успял да получи патриаршеско достойнство за главата на младата българска църква.
  • Възкресена истина или история в минало време – за първи път български учен успя да установи патроните на всички български църкви в Солун, да ги локализира на съвременната карта на града и да проучи историята им. Тази събота единствено зрителите на „Вяра и общество” ще имат шанса да се запознаят с разкритията на известния историк доц. Юра Константинова по една тема, която досега беше забулена в тайна. Ще научите подробности и за нерадостната съдба на православните българи в Солун, които са подкрепяли Българската екзархия.

Гледайте ни! Очакваме ви и тази събота по БНТ 1! Започваме точно в 17.00 часа.

 

Екипът на „Вяра и общество”

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...