„Византия и славяните” е темата на Международен научен симпозиум, който започва у нас


Източник: в. Сега

Международен научен симпозиум на тема „Византия и славяните” се отркрива на 12 май в София. Тържественото откриване ще се състои в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Симпозиумът е посветен на 20-годишнината от основаването на Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" с директор проф. Аксиния Джурова.

140 учени, сред които 80 чужденци, от различни области на хуманитаристиката ще обсъждат проблемите на славяно-византийските отношения, на кирилометодиевистиката и Средновековието. Сред темите са: "Автокефалността на славянските църкви – слабост на Византия или дипломация", "Митарствата на душата – текст и изображение", "Епископ Вулфила, готите и Източната църква" и много други.

В симпозиума участват учени и специалисти от Австрия, Армения, Ватикана, Германия, Гърция, Израел, Испания, Италия, Кипър, Македония, Полша, Русия, САЩ, Сърбия и Черна гора, Турция, Франция, Хърватска, Чехия, Швейцария и Япония. Проявата се организира под егидата на ректора на СУ проф. Боян Биолчев. Доклади ще изнесат известни специалисти като проф. Игор Шевченко, акад. Васил Гюзелев, проф. Петер Шрайнер, проф. Аурелио Риголи и др.

Симпозиумът е разделен на няколко секции – "Византия и славяните: Моделът – приемственост и развитие"; "Византия и славяните в харизматичността на словото"; "Византия и славяните: Богопознание в образи"; "Византия и славяните: Дългото сбогуване със себе си"; "Cyrilo-Methodianum".

Съпътстващата програма също е богата на събития. Ще бъдат открити три изложби с картини, ръкописи и материали от богатия фонд на Център "Иван Дуйчев" и Фондация "Елена и Иван Дуйчеви". Ще бъдат представени също така и излезлите досега над 60 специализирани издания.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...