Богослови срещу клирици или отново БПЦ срещу своите – в този брой на „Вяра и общество”



В поредното издание ви предлагаме:

– Руши ли се преподаването на богословие в Шуменския университет? – спор, който тлее от няколко месеца и е повод да търсим отговор на множество въпроси, които той повдига. А именно: Кой и защо закри катедрата по богословие в Шуменския университет? Има ли „принос” за това епархийският митрополит? Посяга ли се на един своеобразен приемник на едно от най-старите ни книжовни средища – Преславската книжовна школа? Има ли връзка със случващото се принадлежността към една конкретна партия на хора в ръководството на Шуменския университет? Кой върна специалността „Теология” в изходна позиция, отпреди 25 години? Какви са проблемите в специалността и каква отговорност носи за това университетското ръководство? На тези и още въпроси отговор ще търси Горан Благоев от гостите в студиото – проф. Румен Ваташки, преподавател по богословие и доц. д-р Юрий Проданов – председател на Общото събрание на Шуменския университет и член на Факултетския съвет на Факултета по хуманитарни науки, където вече е преместена въпросната специалност.

– Първите вестители на Христовото Възкресение – кои са жените мироносици и защо втората неделя след Великден е посветена на тях?

– Децата в България трябва да учат за Бога – разговор със Зофия Щербак, една католичка от Полша, която живее в България и писмено помоли Светия синод на БПЦ и Министерския съвет да въведат предмета Религия като редовна учебна дисциплина.

– Владетелят, който донесе духовния триумф на България – 1110 г. от успението на св. цар Борис Покръстител.

Вашите мнения по темите и въпросите към събеседниците ни очакваме предварително чрез страницата ни във фейсбук „Вяра и общество“, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир Ви очакваме на телефони 02 9 444 999 и 02 814 2342, но ви умоляваме въпросите ви да бъдат кратки и ясно формулирани.

Гледайте ни, очакваме ви и тази събота – както обикновено от 17.00 часа!

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...