ВМРО: Унищожава се уникална средновековна църква


На територията на село Ослен Криводол, общ. Мездра се намира уникален архитектурен паметник от XVI век. Това е средновековната църква "Св. Николай". Намира се в местноста "Гробището" на 1,5 км. северо-западно от селото и е обявена за паметник на културата в ДВ бр.91/1979 г.  Църквата е полуразрушена заради свлачище.

 
Малкото останали стенописи удивляват със свежестта на цветовете и майсторската си изработка, но за съжаление са почти унищожени от природните стихии и вандалското отношение на случайни посетители. Лицата на светците са нарочно изчегъртани и унищожени от войнстващи атеисти, а по рисунките вандали са оставили автографите си. Могат да се видят драсканици с пирон, правени още през 1906 година, но най-ужасяващ е огромен надпис, голям почти колкото иконата, издълбан с пирон на 20.09.2003 година.  Тъй като вследствие на срутване почти не е останало нищо от покрива, иконите са обливани от дъжд и затрупвани със сняг. Всеки момент ще се откъснат и паднат парчета от каменната зидария. Положението е толкова трагично, че ако не се вземат спешни мерки, този изключителен паметник на културата и храм на православната вяра ще бъде унищожен и загубен напълно.
 
 
Това са фактите. 
 
А къде сме ние, гражданите, твърдящи, че историята на България носи своя – наш – емоционален и значим заряд? Къде сме, че не сме показали на децата си как въпреки трудностите едни вярващи в българското хора преди повече от 400 години са построили своя храм? Храм на вярата, на православната вяра в една държава, която към онзи момент е била заличена от картата на света. А сега? Сега България е факт, факт е и като част от големия Европейски съюз. А ние къде сме? 
 
Руините носят своята част от историята, своето очарование и своята вяра; вярата и сега е там, потънала в бурени, но е там и ни чака. Чака ни да отидем до нея, да я видим, да й се възхитим и да й помогнем. А ние трябва да й помогнем. Защото днес търсим своето бъдеще, а какво правим с миналото си?Не е ли редно да съхраним миналото, за да можем спокойно да погледнем в бъдещето си?
 
 
Ще погледнете на това и ще се изсмеете. Сега сме в икономическа криза, хората нямат работа, няма средства. Така е, всички сме свидетели на това. Но вярата ни също е в криза, а то е по-страшното, по-пагубното. България е исторически ценна, нека се опитаме да съхраним и тази частичка история и вяра, колкото можем, за да продължим делото на дедите си и да се съхраним ние самите!
 
Не е чак толкова много и толкова трудно, нека поне открием руините, да махнем бурените от тях. С подръчни средства и с много желание! Да започнем ние, а може би после ще се намеси и държавата със своите институции. Нека започнем от нещо, за да не изпитваме тревогата, че отиваме към нищото в душите си.
 
Материалът е подготвен от Галя Георгиева, член на ВМРО  и Дамски клуб «Вратица». До момента тя е изпратила писма с призив за подкрепа до Министерството на културата и Общинският съвет в Мездра, чиито отговор чака. 
 
Представители на ВМРО-БНД от Мездра и Враца, Младежката организация, Дамски клуб „Вратица” и Клуб „Родолюбие” ще организират почистване на района около църквата. Областния комитет на войводите ще проведе срещи с кмета на община Мездра, с представители на Регионалния исторически музей, на които ще се обсъдят възможните мерки за спасяването на паметника. (Снимки: К. Йовчев)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...