Водачи на традиционните вероизповедания в единомислие пред кризата



На 4 април «Вяра и общество» Ви предлага в своя пореден брой:

  • Йерусалим продължава да зове Бог, но храмовете са потънали в тишина – как пандемията накара религиозните лидери по света да заговорят на един език. Един видеоматериал, в който ще чуете посланията на двама патриарси и папата; ще видите и ограничителните мерки в религиозния живот на най-голямата светиня на трите монотеистични религии – Йерусалим.
  • Как вярата ни помага в критични моменти? – за първи път в национален ефир водачи на традиционни изповедания у нас сядат заедно, за да отправят своите послания, свързани с изпитанието, което ни връхлетя. В тези усилни времена БНТ е с желание да предостави още по-големи възможности на различни конфесии да споделят своите надежди и утехи, които да достигнат до повече хора. Със съдействието на Националния съвет на религиозните общности у нас предаването „Вяра и общество“ ще бъде домакин на духовници и представители на пет традиционни изповедания. Събеседници на Горан Благоев ще бъдат: Мустафа Хаджи – главен мюфтия на мюсюлманите в България; епископ Христо Пройков – председател на Епископската конференция на Католическата църква в България; пастор Румен Борджиев – председател на УС на Обединени евангелски църкви; София Коен – председател на Висшия израилтянски духовен съвет в България и Антраник Шакарян – председател на епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква в България.

Те ще разговарят как, когато ограниченията са задължителни, особено когато става въпрос за физическо оцеляване, всички имаме нужда от диалог и единомислие, от солидарността, разбирателството и уважението към другия. Ще търсят и отговор на въпроси като: Изпитанието ли е това, което ни кара да забравим религиозните си различия? Как отделните изповедания съобразяват богослужебния си живот с наложената карантина? Говорим с надежда, че пандемията ще отмине. Но ако тя е начало на ново, по-голямо изпитание, ако тя е начало на свършека на света, какво послание следва да отправят религиозните общности?

Вашите въпроси към нашите събеседници в този брой може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.00 ч.

Фейсбук страницата ни е активна и по време на директното ни излъчване, но за да получите отговор на интересуващия ви въпрос е желателно да го зададете преди да е приключил разговора по темата.  

В края на предаването ще ви предложем още:

  • „Сподели доброто” – нова рубрика на „Вяра и общество”, в която вие, зрителите, разказвате да доброто около нас.
  • Азбука на вярата: Преподобна Мария Египетска –за жената в християнството от грешница до светица 

Очакваме ви, както обикновено по БНТ 1, и тази събота, 4 април от 14.00 ч.

Екипът на «Вяра и общество»

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...