Враца се сдоби със старостилна църкваМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. Васил Гунев каза:

  Лично аз много болея за старостилния разкол. Тук пише „В началото на лятото група от тази общност премина под омофора на каноничния български патриарх и Светия Синод на БПЦ.“. Това е голяма новина за мен. Може ли повече подробности ? Аз знам единствено за случая със свещеник Валентин Тодоров, който в последствие си се върна обратно при Фотий. И така, има ли в крайна сметка старостилци, завърнали се в БПЦ ?

 2. ШаганИни каза:

  Старостилният разкол не е регистриран по Закона за вероизповеданията. Това вероизповедание никога не е било регистрирано в България, нито по Закона за изповеданията до 2002 г.
  Търсете в Гугъла списъците на вероизповеданията в България и ще се уверите сами.
  От т.нар. покаяли се всъщност един единствен свещеник е писал до Синода на БПЦ, за да го вземат при тях. Това е всичко.
  Обаче все пак, много е интресно как старостилния разкол не е преследван нито от БПЦ, нито от държавата, за разлика от Пименовия и Инокентиевия Синод, нали? Сещате ли се защо?

 3. Свещеник каза:

  ШаганИни, представа нямам. Не мога да се сетя. Кажи, моля те.

 4. Бако каза:

  Само не намесвайте държавната сигурност,ДС вече не съществува.Мен ме тревожи друг проблем.Найлоновите торбички, даващи се във всеки магазин,дори за най-дребната покупка.След това,пликовете се изхвърлят в боклука и замърсяват почвата.Дали примерно,американските граждани пазаруват с найлонови торбички?Интересен въпрос,не смятате ли?Вие ми кажете,кой е виновен за пазаруването със пликове в България?
  За разцепването на Българската Правословна Църква,отговорни са силните на века и техните подчинени доброволци.Умела импровизация,създава,подчинява и управлява цял свят,без значение от държавни граници.Проста истина.Старостилната Църква,по мое мнение е създадена с точен план-проект.Дали има Благодат в тази църква?Труден отговор,откъде да знам.Не знам.Още по лошо е,че се съмнявам дали официалната БПЦ сама не отхвърля Божията благодат,служейки винаги на силните и не защитавайки слабите.Като нищо бих станал старостилец,евангелист и всякакъв за да ми обърнат внимание и се почувствам обичани.

 5. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Филипп (Рябых), иг. Православие и политика в послании святого Патриарха Константинопольского Фотия князю болгарскому Михаилу о должности княжеской. – http://www.bogoslov.ru/text/1180278.html