Връчиха наградите от Националния конкурс „Вечната книга и ние“ 2018



В последния ден от Международната конференция по библеистика, която се проведе на 11 и 12 октомври в Богословския факултет на Софийския университет, се състоя връчването на наградите от Националния конкурс за есе „Вечната книга и ние“.

Националният конкурс „Вечната книга и ние“ се провежда за втора поредна година по инициатива на Библейската библиотека на Богословския факултет на Софийския университет и интернет-портала Православие.БГ. Тази година конкурсът има и своя празничен повод – Библейската библиотека (Bibliotheca biblica) отбелязва своята 20-годишнина!

На награждаването в аулата на Богословския факултет присъстваха деканът проф. Александър Омарчевски, немският библеист проф. Карл-Вилхелм Нибур, който само преди дни получи званието „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет, преподаватели и участници в тазгодишното издание на конкурса.

Най-добрите есета бяха избрани от жури в състав доц. д-р Екатерина Дамянова, преподавател по библейска история и археология в Богословския факултет на СУ, д-р Владимир Игнатов, преподавател по литература във ФЕГ и асистент по българска литература в СУ, и Пламен Сивов, изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен“ и редактор в Православие.БГ. Отличията бяха разпределени в две възрастови категории – групата на учениците и на участниците над 19 години.

От името на организаторите Пламен Сивов изрази радостта си, че хора от различни краища на България, които не се занимават професионално с богословие, са били провокирани да пишат текстове, вдъхновени от Свещеното Писание. Той отбеляза и особено приятната изненада за журито от високото ниво на текстовете на най-младите участници в конкурса – в групата на учениците.

Доц. д-р Екатерина Дамянова връчи наградите във възрастовата група „Над 19 години“. С първата награда – 300 лв. и почетна грамота, бе отличена Ралица Райкова от София, студентка в Софийския университет. Есето й, посветено на Притчата за блудния син, бе с надслова: „„Не всички, които се скитат, са изгубени“ от „Властелинът на пръстените“ на Дж. Р. Толкин.

Втората награда (200 лв. и почетна грамота) отиде при Марта Радева от Провадия. Тя също бе избрала като тема на своя текст евангелската история за блудния син.

Третата награда (100 лв. и почетна грамота) отиде при Невсе Арнауд от Благоевград на тема „Притчата за блудния син – пътят към спасението“. Тя не успя лично да присъства на награждаването, но бе изпратила свое послание, в което споделя: „Приемам с вълнение и благодарност тази награда като оценка за труда ми и като подарък от Бога за вярата ми в Него… Вярата значи да осъзнаваш истините на Божието слово – Библията, да ги живееш и носиш винаги в сърцето си“.

В групата на учениците третата награда отиде при дванайсетокласника Станислав Георгиев от Търговище. Той получава парична награда в размер на 100 лв. и почетна грамота.

С втората награда (200 лв. и почетна грамота) бе отличен деветокласникът Спас Терзиев от Ракивото. Той бе избрал да пише по темата „Йосиф и неговите братя“.

Първата награда (300 лв. и почетна грамота) бе за есето на Симона Чакърова, посветено на Христовите думи: „…Който от вас е без грях, нека пръв хвърли камък…“ (Йоан. 8:7). Симона е от град Гоце Делчев и е ученичка в 11 клас.

Доц. д-р Ивайло Найденов, преподавател по Стар Завет в Богословския факултет и директор на Библейската библиотека към факултета, обяви двете специални награди от името на Библейската библиотека – всяка в размер на 200 лв. Във възрастовата група „Над 19 години“ наградата на Библейската библиотека отиде при Николай Славков от Пловдив, посветил есето си на Притчата за блудния син.

Носител на Специалната награда в групата на учениците стана Любомира Димитрова, 11 клас от Свищов, която миналата година бе отличена с първа награда в първото издание на конкурса. Тази година есето й бе вдъхновено от новозаветните слова на свети апостол Павел: „„…щом любов нямам, нищо не съм“ (1 Кор. 13:2).

Журито определи и три поощрителни награди, които отиват при Иван Спиров, Десислава Николова и Славомира Милева. Тримата участници получават Библия, предоставена от Българското Библейско дружество, и книги на издателство „Омофор“.

На 18 октомври всички отличени есета в тазгодишното издание на конкурса ще бъдат публикувани в Православие.БГ.

 

Снимки: Мартин Митов

От името на журито доц. д-р Екатерина Дамянова и Пламен Сивов споделят впечатленията си от есетата на участниците

Марта Радева, отличена с Втора награда, получава своята грамота от доц. д-р Дамянова

Симона Чакърова от Гоце Делчев спечели Първата награда в групата на учениците

Доц. д-р Ивайло Найденов връчва Специалната награда на Библейската библиотека на Любомира Димитрова от Свищов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...