Вселенският патриарх поздрави свищовските хористи, които изнесоха благотворителен концерт в Истанбул


Вселенският Патриарх Вартоломей І поздрави Първия български хор “Янко Мустаков” – Свищов, който предприе благотворителна акция в полза на реставрацията на Желязната църква “Свети Стефан” в Истанбул.

Хорът присъства на службата в патриаршеската църква “Свети Георги” във Вселенската Патриаршия на 4 ноември и след завършването й поздрави Негово Всесветейшество с изпълнение на многолетствие на гръцки и български език.

Кметът на Свищов връчи на негово Всесветейшество плакет на Община Свищов със специален надпис посветен на Вселенския Патриарх, както и картина изобразяваща свищовската съборна църква “Света Троица”. След вечернята Вселенският Патриарх покани на разговор в личния си кабинет кмета на Свищов г-н Станислав Благов, диригентката на хора г-жа Елизабет Людмилова и Лъчезар Тошев, който също присъства на събитието и съдейства за организиране на срещите и проявите на хора в Истанбул.

По рано през деня, хористите посетиха и Живоносния Извор на Света Богородица – една от най-големите светини на Православието и в чест на Божията Майка изпълниха химна “Достойно есть”. Едва ли след сватбата на Цар Петър за Мария Лакапина на 8 октомври 927 г. български църковни песнопения са огласяли сводовете на тази древна църква. Хористите не пропуснаха да си налеят от “живата вода” на извора. След това хорът посети и намиращата се в ремонт Желязна църква, където също изпълни църковни песнопения от своя репертоар.

На 5 ноември Първият български хор участва в неделната Литургия и освещаването на иконите и другите елементи от новия църковен олтар на параклиса “Св. Йоан Рилски” в сградата на някогашната Българска Екзархия.

Службата беше водена от Видинския митрополит Дометиан в съслужение с Главния секретар на Светия Синод на БПЦ архимандрит Наум. Присъстваха посланикът на България в Турция г-н Младенов, както и директорът на Дирекция Вероизповедания при Министерския съвет проф. Иван Желев. След службата хорът изнесе своя концерт пред българската общност в Истанбул и присъстващите гости от България. Накрая всички запяха заедно със свищовските певци.

Събраната сума беше връчена на г-н Васил Лязе за целите на реставрацията на Желязната църква. Със своето изкуство Първи български хор “Янко Мустаков” апелира към българската общественост да се включи в дарителската акция за набиране на необходимите средства за спасяването на този български храм в Цариград.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...