Назад до Чикаго



Източник: Иде.ли

В сайта за българите по света Иде.ли беше публикуван текстът на Георги Иванов "Назад до Чикаго" – един от малкото съвременни опити за цялостно осветляване на историята по създаването на българските православни общности в САЩ и Канада и сегашното положение със съществуването на две паралелни българоезични юрисдикции – към Българската патриаршия и към Православната църква в Америка. Надяваме се с публикуването на текста да започне така необходимият дебат за истината около това болезнено за българите разделение.

За мнозина от нас първата среща с Чикаго е книгата на Алеко Константинов "До Чикаго и назад". Георги Данаилов писа "До Чикаго и назад сто години по-късно" в наши дни. И той е писал така добре, че като чете човек се пита, "как не съм го видял". Ние сме в Чикаго за по-дълго.

Може да пишем, може и да не пишем, както би казал шопа. Не сме притеснени от срока на визите си. Това, пътуването "До Чикаго и назад" го нямаме за нищо. И е трудно да кажем кое е "назад" – към Родината или към Чикаго? Със сигурност можем да кажем, че не сме безразлични към ставащото там и тук.

Така, аз не можах да остана безразличен към ставащото в църквите "Св. София" и "Св. Иван Рилски" в Чикаго. Станах свидетел как истината се изопачава, а в най-добрият случай се премълчава. Разполагам с доста документи от установяването на българската православна черква в Америка и проблемите които са я съпътствували във времето, та до сега. Реших да ги подредя и представя на вниманието на нашите сънародници тук и там, които се интересуват от тази тема. Обръщам се към тези, които ще имат търпението да прочетат написаното – то не е литературно произведение, то е документална хроника.

Целият текст в PDF формат можете да изтеглите оттук.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...