Второ издание на стажантската програма “Християнство и медии” на фондация „Покров Богородичен“



Фондация „Покров Богородичен“ обявява второ издание на стажантската програма „Християнство и медии“. Програмата е насочена към млади хора – студенти в хуманитарните специалности или вече завършили висшето си образование, с интерес към медийното отразяване на християнската тематика.

Стажантската програма „Християнство и медии“ ще се проведе през пролетта на 2018 г. Продължителността на стажа е два месеца, а участниците в него ще получават възнаграждение.

Цели на стажантската програма „Християнство и медии“

– Да даде възможност на участниците да придобият теоретични познания и практически умения за работа в интернет медия, посветена на религиозната проблематика;

– Да изгради обща култура и информиран подход към отразяването на събития, които имат отношение към религиозните процеси в обществото.

– Да провокира траен интерес към православната журналистика и публицистика.

Дейности по време на стажа

– Стажантите ще участват ежеседмично на срещи и обсъждания с редакционния екип на сайта Православие.БГ. В рамките на тези срещи те ще имат възможност да се запознаят с някои основни принципи на журналистическата професия, както и със спецификите на една интернет медия, посветена на християнската тематика.

– Участниците ще имат възможност да се срещнат със специалисти, които ще предложат съвети от позицията на опита както в сферата на богословската наука, така и в областта на християнската публицистика.

– В рамките на два месеца стажантите ще приложат на практика усвоеното, като подготвят текстове по актуални теми, свързани със съвременния християнски живот, в различни журналистически жанрове (интервю, репортаж, анализ и др.).

Ангажиментите в рамките на стажа не са обвързани с фиксирано работно време.

Ако има участници извън София, организаторите имат готовност да поемат пътните разходи при случаите, когато се налагат работни срещи в столицата.

Завършилите успешно стажантската програма „Християнство и медии“ ще получат сертификат.

Условия за кандидатстване

За стажантската програма могат да кандидатстват млади хора със завършено висше образование в хуманитарни сфери и студенти в хуманитарни специалности в бакалавърска или магистърска програма на обучение.

Необходими документи за кандидатстване: автобиография и мотивационно писмо, което да отговаря на следните въпроси:

1) Какво провокира интереса ви към християнските медии?
2) Кои ваши качества и умения ще допринесат за успешното ви участие в стажантската програма?
3) По какъв начин вашето участие в стажантската програма ще ви помогне да постигнете професионалните си цели?
4) Имате ли опит (публикации) в медиите?

Одобрените по документи кандидати ще бъдат включени в програмата след събеседване, което ще определи окончателния състав на участниците. Неодобрените кандидати могат да кандидатстват отново в следващо издание на програмата.

Документите се подават на имейл officepokrov@gmail.com
Краен срок за кандидатстване: 20 февруари 2018 г.
За повече информация: тел. 087 980 9114


За първото издание на стажантската програма
„Християнство и медии“

 

В първото издание на стажантската програма, което се проведе от декември 2016 г. до февруари 2017 г., се включиха трима млади хора с опит в медиите: Гергана Вангелова (26), Данислава Делчева (28) и Ангел Иванов (29).

Резултат от двумесечната работа в стажантската програма бяха споделеният опит, интересните дискусии (в това число и разгорещените спорове), срещите с православни журналисти, публицисти и писатели, и най-основното – десетки стойностни текстове (есета, анализи, интервюта, фичъри, ревюта, репортажи и др.), които докоснаха умовете и сърцата на читателите на Православие.БГ. И до днес и тримата са автори на Православие.БГ и сътрудници в проекти на фондация „Покров Богородичен“.

Ето какво споделиха те за интереса си към християнската тема в медиите и впечатленията си от стажантската програма:

Защо решихте да кандидатствате в стажантската програма „Християнство и медии“?

Данислава: Основен интерес за мен е присъствието в медийното пространство на теми, новини и събития, свързани с християнството и в частност – православието. Желанието ми беше да придобия по-задълбочен поглед и гледни точки отвътре-навън и да анализирам къде по-точно се къса връзката между вярващи, медии, богослови и духовници. Исках да участвам и за да разширя познанията си както за актуалната религиозна проблематика, така и за начините за по-адекватно преработване и публично поднасяне на християнски теми. Вълнува ме езикът, на който говорим за вярата и христоцентричната ни култура като осъзнат и неосъзнат контекст, върху чиито основи градим себе си и живота наоколо.

Гергана: Винаги съм имала желание да се занимавам с медии, а църквата е част от мен. Когато видях обявата за стажа, си помислих, че това е идеална възможност да доближа едно към друго двете неща, от които се интересувам и да успея да ги развивам заедно в професионалния си опит.

 

Ангел: Защото съм християнин (или поне се опитвам да бъда) и имам опит и интерес в сферата на медиите. Такова е образованието ми и за първи път попаднах на възможност за стаж, който обединява двете.

 

 

Полезно ли бе за вас това участие?

Данислава: Участието ми в програмата надвиши многократно и най-смелите ми очаквания. Причините за това бяха възможността за работа, споделянето на безценен опит и познания и насърчението от страна на екипа на Православие.БГ. Благодарна съм за това, че видях по-отблизо как Православие.БГ функционира пълноценно като независима медия, запазвайки обективност и в същото време – изразявайки отношение по сложни и многопластови въпроси. Срещите и комуникацията с редакционния екип, както и със специалните ни гости преминаваха в дискусии, въпроси и отговори и обмен на позиции. Вдъхновяваща среда за работа и личностно развитие.

Гергана: Участието ми в програмата ми помогна да канализирам знания и да успея да ги приложа по най-добрия начин. Даде ми смелост да изразя това, което мисля, а в моментите, в които бях колеблива, намерих помощници, за да ме предпазят от грешки. Срещите с други хора, които са отдали живота си Бога, на работата си в медиите, ни показаха други възможности за писане и представяне на християнската тематика пред широка публика.

Ангел: Безусловно полезно. Най-полезно ми беше да се уча да пиша и работя в рамките на специфичната християнска тематика.

Лесно ли се намират актуални и интересни за широката аудитория теми, свързани с християнската вяра?

Данислава: Лесно се намират, трудно се изразяват. Липсата на общо базисно ниво на познание по отношение на християнската вяра затруднява всяка дискусия или опит за поднасяне на адекватна информация. Вярвам, че нуждата и интересът към подобни теми са налице и благодарение на програмата си дадох сметка за широкия обхват на дейности и проекти, свързани с християнството, които могат да бъдат развивани с образователна, културна и социална функция. Призовавам всеки, който има интерес към християнство и медии, да кандидатства в програмата и ако има късмет, да бъде сред избраните, ще получи внимание, вълнение, нови идеи и познание, които остават далеч след края на програмата. Аз лично искам да участвам пак. Православие.БГ ми даде надежда и подкрепа.

Гергана: Темите, по които работихме, отразяват актуалната обстановка и проблеми на църквата в момента. Но винаги има какво още да се направи, за да се подобри начинът, по който Православието стига до хората.

Ангел: Тази тематична ниша е толкова неразработена, че теми има много, но е трудно да се пише качествено за тях. Това именно беше предизвикателството на програмата.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...