В БАН откриха изложбата „Християнска музика – Ангелогласие”


На 12 юни 2007 г. в 16.30 ч., Институтът за изкуствознание към БАН и Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" откриха изложбата ХРИСТИЯНСКА МУЗИКА: АНГЕЛОГЛАСИЕ.

Бяха представени средновековни български богослужебни и музикални ръкописи, и старопечатни книги (оригинали и копия), част от които се изнасят за първи път от архивите на Библиотеката, а други са поставени в постери и представят хилядолетната история на християнската музика. По този повод беше изнесен концерт със стара византийска и средновековна западна музика в изпълнение на: отец д-р Кирил Попов, дякон д-р Иван Иванов, Янко Маринов, Явор Генов, Зефира Вълова и Иван Илиев.

Изложбата ще продължи до 23 юни и е начало на честванията, посветени на светлата памет на проф. Христо Кодов, организирани от Институт за изкуствознание – БАН и Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

На 21-22 юни в Народна библиотека “Св. св. Кирил и Методий” – Заседателна зала, ІІ етаж ще се проведе Конференция на тема: МЕТОДОЛОГИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ ПО ОПИСАНИЕ НА БОГОСЛУЖЕБНИТЕ КНИГИ.

На 22 юни от 17.00 ч. ще бъдат представени книгите на:

Константин Флорос, Въведение в невмознанието (Средновековни нотни системи). Превод и допълнение на Е. Тончева. С. (Институт за изкуствознание), 2006, 302 стр.

Дякон Иван Иванов, Между ангелите и човеците: Литургическата музикално-химнографска традиция на исихазма. С. (Синодално издателство), 2006, 346 стр. + прил. 1-35 стр.

Хрисант архиепископ на Дирахий от Мадит, Голяма теория на музиката. Превод Д. Кирков, А. Атанасов. С. (изд. Руенски манастир), (2007), 178 стр.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...