В България има повече свобода за словото, отколкото в Америка


Днес медиите публикуват класация на международната организация "Репортери без граници" за 2006 г., която оценява спазването на свободата на словото в 168 държави по света. България заема 35-то място в този списък, заедно със страни като Австралия и Франция. Съединените американски щати са на 53-място, което представлява влошаване на положението в страната, в сравнение с 2002 год., когато тя е била на 17-то място.

Анализите показват тенденция за ограничаване на свободата на словото в някои развити държави, която се обяснява със заплахата от международен тероризъм и потенциални конфликти на етническа и религиозна основа. Такова е положението в САЩ, където по съображения за национална сигурност работата  на журналистите е подложена на ограничения. Влошаване на климата за работа на свободната преса се наблюдава и в Дания, след скандала около карикатурите на Мохамед.

Подобрение на положението се отчита в някои държави от Северна Африка. В страни като Иран и Саудитска Арабия (161 и 162 място) обаче, практически не съществуват независими медии, а само органи на правителствената пропаганда. След тези страни в класацията е Китай, а действително последното място в списъка се заема от Северна Корея.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...