Проповед на празника на Божията майка „Всех скорбящих радост”



altВ името на Отца и Сина и Сетия Дух!

Днес празнуваме празника на иконата на Божията майка „Всех скорбящих радост” – (Радост за всички скърбящи.) Този празник възниква през ХVІІ век, когато през 1688 год. сестрата на Московския патриарх Йоаким, Евфимия, била неизлечимо болна. Положението й се влошило много, но тя удвоила молитвата си към Божията Майка. От дълбините на душата си, от цялото си сърце се молела за помощ и дочула сладкия глас на Богородица: „Защо досега не си се обърнала към образа на Скърбящата Божия майка в храма на Ординка? Покани свещеника при теб вкъщи, нека да отслужи молебен с водосвет и ти ще получиш изцеление от болестта си.” По милостта на Божията майка и по вярата на тази християнка Бог извършил чудо и тя се излекувала. Оттогава потокът на скърбящите към този храм не пресеква.

Не намалява потокът от хора, поваляни от множество скърби и беди. Ние с вас, също като тях, изобразените на иконата, сме скърбящи, обезнадеждени, немощни, страдащи от греховете си. Господ ни праща скърби, за да ни накара да огледаме живота си и да видим, че главната причина за всички скърби и беди се корени в човешкото сърце. Колко много е грехът, нечистотата, злото в сърцето ни. А злото, което изпращаме към хората наоколо, неизбежно се връща към нас като бумеранг.

Важно е как се отнасяме към скърбите. Ако започнем да униваме и роптаем, ако отслабне вярата ни, значи не сме истински християни. Ако обаче, както много вярващи, с топла вяра и молитва прибегнем към Божията майка, която Господ приема като велика застъпница за нас и която винаги се моли за нас, то Господ прощава греховете ни. Прибегнем ли до нейното застъпничество, скърбите отстъпват. Господ ни укрепява и ние излизаме от тези скърби с по-силна вяра. И заставаме по-близо до Бога, защото преодоляваме греховете си, а това значи, че вървим към Него.

Господ винаги е до нас. Но ние понякога се отдалечаваме от Него. Господ допуска скърби, но не ни оставя никога. Той очаква от нас усилието на вярата и любовта, която единствено може да прави чудеса на земята. Според вярата и любовта ни, Господ ни изпраща Своята небесна помощ.

Нека и ние да следим за чистотата на сърцата и помислите си. Да се уповаваме и ние на Господа и да прибягваме до всемощната защита на нашата усърдна Застъпница – Божията майка. Амин.

6 ноември 2004 г., храмът на Всемилостивия Спасител

Превод: Илиана Александрова

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...