В община Бургас се строят десетки храмове


Фокус

Архиерейският наместник на град Бургас отец Борис Беров каза, че в селата около града непрекъснато се сторят нови храмове. През лятото са отворили врати нови храмове в Димчево и Братово. Строят се църкви в селата Равнец, Полски Извор, Рудник, в минно селище Черно море. Готов е храма в Лозово. В село Ветрен отскоро също имат голяма хубава църква. Отец Борис сподели, че много от по –заможните хора правят параклиси и даряват пари за строеж на православни храмове. А иначе в областния град пет са православните храмове, като най-големите в Бургас са храмовете „Св.Св. Кирил и Методий”, „Св.Богородица” и „Св.Иван Рилски”.

Единствената тревога на архиерейския наместник е все още непостроеният храм в най- големия бургаски комплекс „Меден Рудник”, макар че решението за строителството и е взето на общинска сесия още през 1994 година.
Радващо е, че през последните години много хора доброволно работят за градежа на храмове, за реставрация, правят иконостаси, казва отец Борис. Той е най- доволен от факта, че църквите са пълни с хора не само в празничните дни, за кръщенета и за сватби, но и в другите дни на година.
Храмовете са на самоиздръжка от дарения на миряните. Най- голямото перо от средства, които влизат в храмовете, е от продажбата на свещи. Събраните пари отиват за поддръжка на църквите, за ремонти, както и за заплата на клира.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...