„До Питагор и напред”



{jcomments off}altНа 9 ноември 2010 г. в Православния център „Проф. Тотю Коев” към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” беше представена книгата на Христо Питев „До Питагор и напред”, посветена на въпроси на съвременната теория на музиката.

Под това общо заглавие авторът на книгата Христо Питев (род. 1930 г. в Габрово) – диригент, композитор и музиколог с научни интереси в областта на съвременната музика и музикална комуникация, както и към въпроси на музикалната теория в нейните универсални антични измерения – включва две оригинални студии, от които първата е несъмнен принос към създаването на една нова теория на композицията, адекватна на съвременната музикална действителност и композиторски търсения, а втората предлага един нестандартен поглед към античните възгледи за музиката и по-конкретно към откритието на тетрахорда.

Фактът, че този труд беше представен пред българската музикална общественост със съдействието на Православния богословски факултет към ВТУ, показва, че богословската мисъл не може да остане встрани от значимите научни постижения в останалите области на познанието, и свидетелства за интердисциплинарния диалог и академично сътрудничество между Педагогическия факултет, катедра „Музика”, и Православния богословски факултет на ВТУ, които организираха съвместно това събитие. Водещ на срещата беше доц. д-р Марияна Булева – преподавател по музикална теория във ВТУ и научен редактор на книгата. Нека припомним, че доц. Булева е също един от редакторите на неотдавна публикуваното забележително богословско изследване на доц. д-р Свилен Тутеков „Добродетелта заради истината: богословски и антропологични основи на аретологията” („Синтагма”, 2009).

altДоц. Булева откри срещата, като представи автора Христо Питев и въведе детайлно аудиторията в контекста на неговия труд и на епохата, в която протичат музикално-теоретичните му търсения, както и в предисторията на тяхното творческо сътрудничество.

Аудиторията, изпълнила залата на Православния център, беше съставена от преподаватели и студенти от катедра „Музика”, както и представители на Православния богословски факултет. Освен живия интерес, който проявиха към автора и неговите научни изследвания, студентите бяха също и активни участници в тази среща. Учебният студентски хор на специалност Педагогика на обучението по музика с диригент доц. Цветелина Славова поздравиха Христо Питев с едно чудесно изпълнение на „Вечерна звезда” от Роберт Шуман, чиято 200-годишнина от рождението отбелязваме тази година.

Авторът на книгата въведе младите музиканти в света на своите музикалнотеоретични идеи и с мъдрото си слово даде обобщен израз на дълбоката си убеденост, че учението за музиката трябва да следва духа на високите научни постижения на съвременността. Именно благодарение на това разбиране за мисията на научното изследване Христо Питев успява да създаде ново учение за музикалната композиция, което обединява привидно разнопосочните творчески търсения на ХХ-ти век в единна теория за музикалната форма на основата на математическата теория на множествата. Едновременно с това авторът разказа и за своя пиетет към античните философски, математически и музикални прозрения, на основата на които той изгражда идеята за Геометрия на звука, която е обект на втората студия.

Книгата „До Питагор и напред” е публикувана от издателство „Фабер” (В. Търново, 2010) и ще се разпространява от веригата книжарници „Хеликон”.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...