Груба провокация срещу религиозния мир в центъра на СофияaltЖестоки сблъсъци се завързаха между привърженици на „Атака“ и мюсюлмани в джамията „Баня Башъ“ в центъра на столицата по време на днешния митинг на националистите срещу високоговорителите на джамията. Още при подготовката на митинга един от националистите извади демонстративно фес и го разряза пред около 150-те симпатизанти на „Атака“ и 200-тината молещи се мюсюлмани, съобщава News.bg

Напрежението между двете групи ескалира, след като атакисти се опитаха да качат тонколона на тоалетната до джамията. 

Първоначалният замисъл беше националистите да заглушат високоговорителите на джамията и да предоставят „поле за изява“ на Волен Сидеров. Това обаче ядоса мюсюлманите, които започнаха да се катерят по оградата и да заобикалят загражденията и полицаите.

На кървавата драма в центъра на София присъстваше и Спаска Митрова, която дойде да покрепи „Атака“.

При сблъсъците пострадаха много хора, един от мюсюлманите е с пукнат череп. По думите на Сидеров сред пострадалите е и депутатката от „Атака“ Деница Гаджева, която бе ударена с камък в брадичката и откарана с линейка в „Пирогов“. След като раната й беше обработена, тя бе освободена за домашно лечение. Още трима пострадали са приети в спешното отделение на болницата и след това са освободени за домашно лечение.

На място пристигнаха и медицински екипи, които преглеждат пострадалите. Трима атакисти бяха арестувани.

alt

Представителите на „Атака“ замерваха молещите се с камъни, плодове, яйца, откъртени ламарини и дъски. На тези атаки мюсюлманите отвръщаха с аплодисменти. Въпреки че имаше засилено полицейско присъствие, органите на реда не успяха да овладеят напълно ситуацията.

От джамията непрекъснато се чуваше успокояващият глас на лидера на мюсюлманите, който ги призоваваше да не се поддават на атаките, за да се избегнат сблъсъците.

Десетки симпатизанти на „Атака“, които развяваха знамената на партията и националния трибагреник, бяха наобиколили Волен Сидеров по време на изказването му от импровизираната трибуна пред джамията.

Волен Сидеров настоя полицията да отговори защо защитава престъпниците и арестува български граждани, визирайки своите привърженици. Той нарече еничари всички полицейски служители и им припомни, че техните прадеди са се били с турците, а те сега стоят безучастно.

alt

Въпреки натиска на атакистите, мюсюлманите продължиха да се молят. Междувременно митингуващите запалиха и един от молитвените килими, а след това се насочиха към парламента.

Сградата на Народното събрание беше окупирана от полиция и жандармерия, които я пазеха от групата атакисти, дошли да подкрепят своя лидер, който влезе вътре, за да поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Сидеров настоява вицепремиерът да се откаже от поста си, тъй като има ранен български депутат, а все още никой не е задържан.

Междувременно стана ясно, че Волен Сидеров се е обадил на групата, която го изчакваше пред НС и ги е помолил да се оттеглят пред централа на партията.

Версията на МВР

Столичните служители на реда не допуснаха разрастването на възникнали инциденти по време на провеждащия се днес протестен митинг на партия „Атака“. Той бе разрешен от Столичната община и бе организиран пред джамията в София.

По време на протеста са възникнали пререкания между протестиращите и граждани, изповядващи мюсюлманско изповедание, овладени от полицейските служители, охранявали мероприятието.

Равносметката, по данни на СДВР, е следната: за хулигански прояви в столичното Пето РУП са задържани двама мъже на 32 и 22 години. Нанесени са щети на два полицейски автомобила.

alt

Петима мюсюлмани са приети в „Пирогов“ след сблъсък с протестиращите. При овладяването на ситуацията са били наранени и петима служители на реда, които са освидетелствани в Съдебна медицина.

По данни на Столичната дирекция, жена с повърхностна рана също е отишла в Съдебна медицина, за да освидетелства нараняването си.

По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е Районната прокуратура. Продължават разпитите и огледът на местопроизшествието.

СДВР приканва медиите, присъствали на протеста, да предоставят видеозаписи, които да помогнат в идентифицирането и на други участници от двете страни в инцидента.

Стана ясно, че лидерът на „Атака“ заедно с депутати са били допуснати до началника на 5-то РПУ. По-късно той е посочил, че Волен Сидеров е дошъл, за да разбере кои са задържани и защо.

От своя страна Сидеров е отрекъл петимата полицаи да са пострадали от членове или симпатизанти на „Атака“ и е обвинил за това мюсюлманите, които са били пред джамията по време на митинга.

News.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...