Днес честваме паметта на Свети Никола Архиепископ Мирликийски



Православната Църква днес отбелязва паметта на един от големите светци, просиял още приживе като архипастир, голям литургист на Църквата и защитник на нейното учение.

Роден през втората половина на ІІІ век в Ликийския град Патара, св. Никола още като младеж бил ръкоположен за презвитер от своя чичо, също Никола, епископ на Патара. След време по Божи промисъл той е избран за епископ на град Мир в област Ликия. Неизброими са грижите, благодеянията и чудесата, които св. Никола извършва още приживе. Забележителна е архипастирската му грижа за онеправданите, бедните, изпадналите в беда християни. На всички ни са известни грижите му за най-бедните и нуждаещи се християни от неговата епископия. Онова, което днес наричаме “социална дейност”, и от което почти сме абдикирали, за него е било ежедневие – плод на любовта му към Бога и конкретния човек, който има конкретни нужди.

Свети Никола е този, който на Първия вселенски събор удря плесница на Арий – действие, което му създало доста неприятности, но което говори за ревността и любовта му към Бога и Църквата. Този акт е пример за нас – длъжни сме като него безкомпромисно да посрещаме проблемите, които ни застрашават и които понякога отвътре се опитват да разрушат и подменят каноните и учението на Светата Православна Църква.

Много християни днес празнуват или своя имен ден, или своя светец покровител. Дано да не забравим, че най-достойното отбелязване на празника може да бъде молитвено и литургично, а това е необходимо условие за надеждата ни за застъпничеството на св. Никола пред Бога за нас.

Събитията в страната в чест на дена на Св. Николай Чудотворец

Президентът Георги Първанов е на посещение в Бургас по случай празника на града, предаде агенция Фокус. В 10.00 часа президентът  присъства на тържествен ритуал по издигане на знамето. Георги Първанов ще се присъедини към литийното шествие от храма “Св. Св. Кирил и Методий”, което ще завърши с хвърляне на венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари.

В столичния храм-паметник "Св. Александър Невски" Американският, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф отслужи св. Литургия за деня на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, съобщи Религия БГ. Днес своя храмов празник отбелязва столичният храм "Св. Николай Чудотворец", известен още като Руската църква. По този повод празнична литургия отслужи Негово Преосвещенство епископ Николай Знеполски, който днес отбелязва и деня на своя небесен покровител.

Варненска и Великопреславска св. Митрополия и Църковното настоятелство при храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” организират тържества по случай деня на свети Николай Мирликийски Чудотворец и 140 години от построяването на храм в негова чест в град Варна. Тази сутрин празникът в града бе отбелязан със Света Божествена Литургия в храм “Свети Николай Мирликийски Чудотворец“, литийно шествие и молебен за българските моряци.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...