Народните будители под маската на Хелоуин



viara_i_obshtestvoДискусия във “Вяра и общество” – тази събота (31 октомври)

Няма да се уморим да търсим отговор на въпроса: защо агресивно и без обяснения се налага един чужд на България и Православието празник, за сметка на традициите и почитта към Деня на народните будители, празник на високия български дух и познанието? Защо един празник свързан със смъртта и злото, превърнал се в синоним на бездушие и пустота, е предпочитан от  ученици, родители и учители под формата на забавни развлечения и игри? Дали по този начин не се подменят българските традиции и идентичност; дали не се хлъзгаме по наклонената плоскост на деградацията? Чуйте мнението на доц. Клара Стаматова – преподавател в Богословския факултет, свещеник д-р Сава Кокудев и свещеник д-р Пламен Гечев от Католическата църква в България. Във втората част на предаването с „Учителя на годината” Николина Атанасова ще си говорим за нуждата от будители днес. 

Вашите мнения и въпроси по тази тема очакваме предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество“, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg.

В същия брой Ви предлагаме:

– Пастирят на хилядите – 395 г. от успението на св. Пимен Зографски (Софийски). Памет за един истински народен будител от времето на Османското робство – досег  с ръкописите и стенописите, които той ни завеща.

– „Мога ли да кажа, че нямам грях?!” – три години след кончината на патриарх Максим отново да си припомним неговите  духовни и изповедни послания пред камерата на  „Вяра и общество”.

Гледайте ни, очакваме Ви. Започваме в 17.00 ч.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...