Дни в памет на архиепископ Серафим (Соболев)Може да харесате още...

5 Отговори

 1. fr Pavel каза:

  Много интересна статия за конфликта на архиепископ Серафим с Българската църква –
  http://www.sedmitza.ru/text/2641816.html

 2. Стефан Чурешки каза:

  Всеки, който се е занимавал документално с историята на религията в България през миналите десетилетия знае, че руснаците и русофилите в България бяха толерирани от комунистите по линия на дружба със СССР и славянството, докато завършилите в Европа, националистите и независимите български духовници бяха репресирани и отлъчени от обществена комуникация. Оттам идва запазването на старостилието с архимандритите Серафим (Алексиев) и Сергий(Язаджиев), които първоначално са били към Руската църква в България. Не искам да оспорвам светостта на владиката Серафим, пред чийто саркофаг съм се кланял, но искам от историческа гледна точка да се знае, че имаме български светци и мъченици от комунизма, които следва да бъдат реабилитирани и да им се знаят лобните места за поклонение. А съдейки от политиката руснаците ще искат канонизация на жертвите на комунизма в България от страна на БПЦ.
  http://www.bg-history.info/5434/Niakoi-vuzmozhni-predpostvaki-za-razbiraneto-na-bulgarskata-istoriia.html

 3. Балъков каза:

  Още не е дошъл удобният политически момент за канонизацията на жертвите на комунизма. Както личи, БПЦ е изключително политическа структура, чудно ми е на кой Бог служи? То ние да сме тактични и смирени, ама като гледам какво става и няма смисъл да говорим, който може да мисли, ще мисли, който не може, ще разправя, че трябва да се смиряваме и да бъдем послушни на „майката Църква“ и бащата на лъжата.

 4. Стефан Чурешки каза:

  Винаги съм поддържал, че следва да се спасяваме въпреки БПЦ, без да я хуля, просто знам някои факти от битието й през изминалите периоди и знам, че политиката у нас има измерения на религия, според проф.Тончо Жечев за състоянието на религиозния въпрос у нас след борбите за Екзархията. Не вярвам БПЦ да е сатанинска структура, но има много неща, които не отговарят на известните ми определения за Църква. Най-големия проблем пред БПЦ, а и пред българите това е проява на благодарност и признателност, особено за слова и дела извършени и изречени от хора в нужда Ако искаме да видим християнството следва да познаваме БПЦ за справка, но да търсим божественото сред хората, защото има много българи, които са добри и които запазват християнските ценностти, ако те са ни нужни изобщо в модерния свят. А за удобния момент на политиката – доколкото гледам има тенденция да бъдат забравени репресиите и смегчени, без да съдя кой е бил прав и кой е бил крив-има историци
  http://chureshki.wordpress.com/

 5. Балъков каза:

  Църквата отвътре е милиционерка институция и не искам да обиждам или осъждам. Бог ни е дал Църквата и сега ние или по-точно избрани хора решават каква да е Тя. Какъвто е светът, такава е и Църквата. Закономерност, life style, живот над животите, както искаш го наречи. Всички хора сме подвластни на незнанието и страстите, въпросът е Учителите на какво ще ни научат и дали сме достойни за тяхната Любов.