Достъпна ли е сградата на Богословския факултет за хора с увреждания?


Източник: Комисия за защита от дискриминация

Людмил Велчев е бивш студент в Богословския факултет. Той е инвалид първа група. На 1 март тази година Комисията за защита от дискриминация е провела заседание относно жалбата на Людмил Велчев, в която той моли комисията да упражни правомощията си, за да бъде преустановен „тормозът” върху хората с увреждания, ползващи помощни средства, породен от липсата на достъпност и пригодена архитектурна среда в СУ “Климент Охридски”.

На заседанието са присъствали жалбоподателят и представител на ответната страна – юрисконсултът Галина Кунева. Кунева е подчертала, че в много от сградите на университета има приспособления, облекчаващи придвижването на хората с увреждания, но сградата на Богословския факултет е собственост на Светия Синод и се ползва по споразумение. Тя е архитектурен паметник и реконструкции и корекции по нея не са позволени. Според Людмил Велчев обаче, щом сградата на Богословския факултет не подлежи на реконструкция и остава негодна за посещаване от хора с увреждания, точка от споразумението със Светия синод позволява на университета да се откаже да я ползва.

По закон на страните е предложено помирение и те приеха, макар че условностите по него са много. Даден е триседмичен срок на страните за изготвяне на писмено споразумение.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...