ДС и БПЦ – опит за адекватен прочит на миналотоМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. о. Павел каза:

  Поздрави от Витлеем, който на практика е станал предградие на Йерусалим. Днес бяхме в Лида, където е гробът на св. Георги, а утре отиваме в най-стария град в света – Йерихон.

 2. Фантазьор каза:

  Не е ли време да се направи адекватна оценка на бъдещето и българо-руската Православна Църква? Не е ли време да сменим мирогледа на пазара и „смирението“ ? Не е ли време да се кажат кой са сега действащите милиционери вътре в БПЦ и тези около Нея – Христовата Църква? Защо да мълчим, нека попитаме всички заедно, накаде ни водят кадрите в БПЦ и какво истинско ни предлагат?

  Уви, такова време няма, то не може да бъде реално, защото сме подчинени на собствените си фантазии и нищожни покупкопродаваеми способности.

 3. Стефан Чурешки каза:

  Не искам да влизам в калта, по препоръка на моят учител проф.Александър Фол. Искам само да обърна внимание на няколко факта. Първо, резултата от дейността на бившата ДС е отивал при ръководството на комунистите, които са фактическите идеолози и автори на репресиите, водени от тяхната религия. Второ, в корените на явленията се търси тяхната същност и обяснение, например корените на Инквизицията се търсят във френското богословие, а не в палача на кладите за вещици и еретици. Трето, ако има намеса в БПЦ и тя е сътрудничела на режима, който е отречен и обявен за престъпен в България тогава изборът е или друга религия, или атеизъм, или обновяване на БПЦ, в това число и на богословските научни среди.Исках да водя курс в БФ на СУ , но ми казаха, че не съм доктор, т.е. не участвам в схемите. И накрая – преди години написах книгата Православието и комунизмът в България 1944-196О като отговор на католическата книга Разпятието от 1994г. Нито БПЦ, нито БФ поеха ръката на честта, която им подадох

 4. Стефан Чурешки каза:

  Четох във вестниците, че попове от Сливен, т.е. епархията на Йоаникий, който е шеф на сайта на Синода ще правят списъци с врачки и гадатели, които първо ще бъдат обявени в религиозните постройки, наричани по историческа инерция храмове у нас, а по-късно щели да бъдат дадени и на светските власти – публикацията струва ми се е от „Телеграф“. Похвално, ще борим омразните на Бога. Само че Христос е казал,че опасността не е от декларираните врачки и гадатели, които ако не са против нас са с нас – думи на Спасителя, а от лъжепророците, лъжехристияните, от мнозината, които казват че идват в Христово име, а всъщност не са Христови, т.е. ментетата и шарлатаните в религията Какво значи поп-менте – такъв, който няма дарби – слаб интелект, лоша словесност, липса на вътрешни и духовни очи, такъв,който поставя светското над духовното и със светски средства се опитва да прави кариера, такъв който тъне в лукс, докато ближния бедства, т.е. в него не пребъдва Божията любов, тарикатите в раса и т.н.