„Духовни пространства” – изложба на литографии, вдъхновени от православната иконография


Мланеднка Ланджева по време на занятие по иконопис Изложбата „Духовни пространства”, чийто автор е Младенка Ланджева, ще бъде открита на 12 Април от 18 часа в галерия „София” на Столична библиотека, площад „Славейков”. Експозицията се организира по случай големия християнски празник – Великден.

Младенка Ланджева ще представи графики и литографии. Произведенията й са реплики на мотиви от православната иконография. Разпределени са в поредици с различен църковен сюжет: серия от пейзажи, озаглавена „Балкански църкви”, представя храмове и манастири от Сърбия, Румъния, Гърция и България; серия от образи представя ангели и архангели с различно излъчване; има поредици посветени на Благовещение, на Разпятието, на Свалянето от Кръста…  Ключов елемент от композицията на творбите са универсалните християнски символи. 

В Столична библиотека ще бъдат показани 36 експоната с различен формат.

На събитието ще бъдат поканени ректорът на Софийската духовна семинария, Негово Високопреподобие архимандрит Сионий, както и отец Николай Танев, предстоятел на храм "Покров Богородичен". Изложбата ще бъде открита от г-н Веселин Дамянов, завеждащ секция „Графика” на Съюза на Българските художници. Очаква се да присъства и г-н Валери Димитров, председател на Сметната палата.

По време на откриването на изложбата ще бъде организиран благотворителен базар на произведения, изработени от възпитаниците на детската школа по иконосипис към Енорийски център „Покров Богородичен”. Средствата ще бъдат дарени на дома за деца в с. Доганово.

Изложбата "Духовни постранства" ще продължи до Великден.

Кам галерията на Младенка Ланджева в категория Живопис  (за регистрирани потребители)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...