България настоява за специален статут на културните и религиозните паметници в Косово


Източник: aгенция Фокус

България представи своите идеи за това в каква насока трябва да се търси решение на опазването на културното и религиозното наследство в Косово. Заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков, който придружава министъра на културата Стефан Данаилов при посещението му в Косово, очерта основните насоки в пакета предложения на България.

На първо място България настоява да бъде даден специален статут на културните и религиозните паметници в Косово, тъй като културното и историческото наследство, независимо на кои етноси, култура или религия, е наследство на Косово. България е за осигуряване на свобода на достъп и право на религиозна дейност в църквите и манастирите. Българската страна настоява да се осигурят гаранции за физическото опазване на културните и религиозни паметници и да се криминализира разрушаването и оскверняването им. Манастирите и църквите на сръбската православна общност да останат под духовното ръководство на патриарха на Сърбия, подчерта Кючуков. Той допълни, че трябва да се пристъпи към реституиране на църковните имоти и да се създаде система за обучение на младежта към толерантност към чуждата религия и култура.

Предложенията на България са изпратени на пратеника на ООН Марти Ахтисаари и на министъра на културата на Сърбия Драган Коядинович.

“За България е важно, че този кръг преговори за опазване на културното и религиозното наследство е до голяма степен лакмус за възможността и за наличието на политическа воля да се търсят решения в процеса на преговорите чрез диалог”, уточни заместник-министърът на външните работи.

Вчера българската делегация се срещна с министъра на културата на Косово Астрит Харачия, с президента Фатмир Сейдиу и с вицепремиера Лютви Хазири, който ръководи делегацията на преговорния екип на Косово.

Любомир Кючуков отбеляза, че през следващата седмица във Виена започват преговорите за културното и религиозното наследство на Косово и поради това посещението на българската делегация е изключително важно.

Днес българската делегация ще посети манастири и ще проведе разговори на място като ще търси възможност на реална помощ при възстановяване на паметниците, каза Кючуков.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...