Държавният контрол над вероизповеданията – необходимост или цензура?!В поредното издание на “Вяра и общество” ви предлагаме:

• Вероизповеданията у нас: без финасиране от чужбина и с ритуали само на български език – една дискусия по все по-актуалния проблем за правата на религиозните общности и държавния контрол. Поводът да поставим тази тема е поредното предложение за поправки в Закона за вероизповеданията, а също така и споделеният опит в тази посока на някои мюсюлмански държави специално за нашето предаване. Ще търсим отговор и на въпроси като: Дали екстремизмът уплаши обществата и те започнаха да налагат рестрикции, потъпквайки основни демократични права? Дали предложените поправки в българския Закон за вероизповеданията не съдържат такива рестрикци – като например задължението всички религиозни общности да извършват своите ритуали и проповеди само на български език? Ще научите какъв е опитът в преобладаващите с мюсюлманско население държави от Близкия изток, съпоставен с европейските закони? Ще чуете специалното интервю за „Вяра и общество” на бившия министър по религиозните въпроси на Кралство Йордания проф. Хайел Алдауд. В студиото гости на Горан Благоев ще бъдат д-р Мохд Абуаси от Центъра за Близкоизточни изследвания, гл.ас. Атанас Славов, преподавател по конституцинно право в СУ и д-р Виктор Костов, правозащитник, гл. редактор на „Свобода за всеки”.

• Небесната пазителка на Атон – 1035 години от чудото с песнопението и иконата „Св. Богородица – Достойно ест”.

• „Богомилската алтернатива” – доц. Веселина Вачкова за новата си книга – едно академично предизвикателство към темата за християнството и ересите по нашите земи.

Очакваме вашите мнения и въпроси предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

Гледайте ни! Очакваме ви! Започваме точно в 17 ч.

Екипът на „Вяра и общество

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...