Епархийският избор за нов Врачански митрополит е насрочен за 5 март

На днешното си заседание Светият Синод определи датите за избор на нов Врачански митрополит, съобщават от пресслужбата на Синода. Епархийските избори ще се проведат на 5 март в престолния град на овдовялата епархия – Враца. Каноничният избор ще се състои на 12 март в Синодната палата в София.

Изборният ден на 5 март ще започне с отслужването на св. Литургия, в която ще вземат участие свещенослужители от епархията, начело с наместника на овакантения митрополитски престол Старозагорскиия митрополит Киприян. След богослужението и съборна молитва към Бога, излъчените от овдовялата епархия избиратели ще се оттеглят в сградата на Врачанската св. митрополия и ще пристъпят към избора. От предоставената им от Светия Синод листа на достойните епископи – кандидати за митрополитския престол, с тайно гласуване, чрез ограждане на две от имената в листата, избирателите ще излъчат двама епископи, които са събрали повече от половината от гласовете им.

Листата включва следните епископи: Месемврийски епископ Яков, Велички епископ Сионий, Драговитийски епископ Даниил, Главиницки епископ Йоан, Браницки епископ Григорий, Белоградчишки епископ Поликарп, Агатополски епископ Йеротей и Мелнишки епископ Герасим.

За проведения избор ще бъде съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен по надлежния ред в Светия Синод за разглеждане.

Ако Св. Синод счете избора за валиден и проведен по надлежния ред, в следващата неделя – 12 март, ще се състои и Каноническият избор, при който от двамата епископи, избрани от епархийските избиратели, ще бъде избран новият Врачански митрополит.

 

 

 

Коментари

коментара

Близки теми: