Завърши Третата международна конференция „Ислямът и политиката в пространството на широка Европа“Може да харесате още...

1 Отговор

 1. Владислав каза:

  „Участниците дискутират върху теми, свързани с религия, политика и публичност, плурализъм и демокрация, реформи и модернизация.“
  Не е ли ясно, че това е „манджа с грозде“?! Тоест, религията – барабар с „плурализма“… („една гаща плява“). И кои са тези участници?… Професори… доктори… Историци, филолози… какви още?… Уморих се да слушам такива светски „мъдреци“! Не техния „компетентен“ и „научен“ глас искам да чуя! Наслушал съм се на философи и разни други „учени“. Слушал съм и комунисти, и атеисти, и всякакви „-исти“. Най-различни „авторитети“, и всичките – „научни“. Всъщност – ПСЕВДО-научни! И аз съм убеден, че подобни на тези хора унищожиха християнския свят – и Европа. Или поне „мъдруваха“ все така – век след век, а в същото време робуваха на греха. И ето докъде я докараха.
  И ето, в заключение, какво „родиха“:
  „Заплахата не идва толкова от религията на исляма, колкото от нейната употреба за политически цели.“ Дрън-дрън. Всеки атеист, комунист, материалист и изобщо – безбожник, с присъщия му начин на мислене би казал точно същото. И то, без специални конференции.
  Не тях, а Църквата искам да чуя! И не само мнението на светите отци – от малкото книги, които са преведени, намират се и се четат. (Тяхното мнение го знам.) Но къде е то, в съзвучие с гласа на съвременните ни епископи – живият глас на Църквата? Или и Църквата вече не е в състояние да роди нищо повече от поредния „интеркултурен“, „плуралистичен“ и „реформиран“ тюрлю-гювеч?