Зам. кмет на Софиянски бе оправдан за алтернативния синодActualno com

Приключи делото, образувано срещу Петър Станков – зам.-кмет на София във втория мандат на Стефан Софиянски. По време на регистрирането на настоятелствата на храмовете на алтернативния синод, Станков със заповед е изпълнявал длъжността кмет на София.

Според прокуратурата Петър Станков е регистрирал настоятелствата, въпреки че те не са имали съдебно решение за регистрация на вероизповеданието и на неговото централно ръководство. Законът за вероизповеданията изисква всички религии да се регистрират в съда. От това задължение е освободена само Българската православна църква.

При изготвянето на заповедите за регистрация на настоятелствата Станков не е поискал и пълномощно, което да докаже, че човекът, който получава документа е представител на вероизповедание, регистрирано по закона. Той е подписал 33 заповеди за вписване в регистъра на вероизповеданията на Столичната община на местни поделения на синода на Инокентий. По този начин, според обвинителите, синодът на Инокентий е получавал материални облаги. Според прокуратурата Станков е превишил правата си, което е злоупотреба със служебно положение.

Съдът оправда Петър Станков на база на това, че в качеството си на кмет на София, подсъдимият не е бил длъжен да изследва кой има право да представлява Българска православна църква, още по-малко да откаже вписване в регистъра на вероизповеданията на Столичната община на местни поделения. От самите вписвания не произтичат права или задължения за църковното настоятелство.

По изложените съображения съдът прие, че подсъдимият Станков нито е превишил, нито е нарушил служебните си задължения, както и че не е настъпвала облага на синода на Инокентий, нито пък вреда на Софийска община. Съдът оправдава изцяло Петър Станков по внесеното обвинение. Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

9 Отговори

 1. faf каза:

  Престъпление няма.Но има престъпници.Онези които ползват превилегията да съществуват юридически без да се изисква доказване на юридическата им легитимност.Атеистичната държава продължава да подкрепя една група от съмнителни личтости назоваващи се “ синод“.Питам,какво ще прави държавата когато сред дни цъфне решението от Страсбург,за въстановяване на положението преди поръчковия закон. Да приготви отново полицаите,ще потрябват

 2. Дон Кихот каза:

  Оправи несвързаното заглавие: „Зам. кмет на Софиянски бе оправдан алтернативния синод“.

 3. Християнче каза:

  Истината не може да остане скрита.Да му мислят дядо Марксим и сие.С НАС Е БОГ!

 4. Дон Кихот каза:

  „Архимандрит Василий бе единственият, който от амвона говореше открито и ясно против комунистите, против фалшивите гълъби на мира, против лъжите и насилието. Заточиха го в Бачково. За жалост твърде малко свещеници се осмеляваха да бъдат като него“ (http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=23&WorkID=487&Level=2).

 5. prokimen каза:

  В контекста на публикуваната информация ми се иска да подчертая и това, че Митрополит Инокентий е също оправдан от повдигнатите срещу него обвинения.

 6. tzstoykov каза:

  За съжаление земната църква у нас я няма.Дали тези старци в Синода на които трябва да подражаваме знаят що е истина.На кого да подражавам-на шаиката обратни или на алчните агенти предавали братята си и нарушавали тайната на изповедта???И представете си много често те казват „Христос е сред нас…“Бог е любов мили хора.Той е там където са събрани двама или трима в Негово име,а не в името на изгодата.Много е болно за вярващите да гледат как обречените на нестяжение карат коли за двеста хиляди лева(погледнете че когато имат възможност нашите баби дават дарения по левче два).Няма я земната цъэрква у нас братя,но това няма да ни попречи да вярваме и в Бог и в Църквата чиито глава е сам Христос.

 7. dbachev каза:

  Десет години бях секретар на дядо Инокентий. Епископ Климент от Париж казва, че дядо Инокентий е оправдан. Да, и срещу мен имаше повдигнато обвинение, съдът постанови за мен, че съм невиновен; втората инстанция – също.

  Според мен, всички, работили в алтернативния Синод и такива като Станков, ще бъдат оправдани, защото целта беше да се върнат имотите на БПЦ. Оттук насетне, когато статуквото е променено, по-скоро – възстановено, и хората съдът ги оправдава. Колкото и дела да има срещу дядо Инокентий, винаги ще бъде оправдан.

 8. angelnemoshten каза:

  Приятелю кажи си мнението дали тези хора са прави?Сигурно щи бъдат оправдани но аз не разбрах твоето мнение а то би ми било интересно.Като бивш секретар нямаш ли мнение та само констатираш това което знаем всички.Кажи смело какво мислиш не се смущавай.

 9. angelnemoshten каза:

  И тук не го виждам приятелю!И никъде където си писал!!!