Започна Биеналето на църковните изкуства



Във Велико Търново беше открито Второто Биенале на църковните изкуства. Организатори на това събитие са Министерство на културата, Великотърновска св. митрополия, Община Велико Търново, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Православен богословски факултет, фондация “Покров Богородичен” и Съюзът на българските художници. На биеналето участват иконографи от Русия, Гърция, Румъния, Сърбия и Македония с различни авторски творби – иконопис, стенопис, мозайка, дърворезба, миниатюрна дърворезба, книжна миниатюра и др. Изложбата ще продължи до 14 декември.

 

В биеналето взима участие и групата “Икона”, която миналата година проведе презентация в Православния център “Проф. Тотю Коев”. Тя обединява художници и богослови от Гърция, България, Румъния, Сърбия, Русия и Македония, които работят и преподават в областта на църковните изкуства в различни университети. Групата възниква през 2009 г. по инициативата и под ръководството на проф. Георгиос Кордис, преподавател в Богословския факултет на Атинския университет и в Богословския факултет на Солунския университет.

При откриването на Биеналето беше отслужен празничен водосвет от протосингела на Великотърновска митрополия иконом Славчо Иванов и прот. Добромир Димитров. Те предадоха пастирското благословение на Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий и пожелаха на всички чрез дара на Св. Дух да напредват във вярата и да познаят Бога.

В своето слово ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ пожела застъпничеството на св. Йоан Рилски да пребъде над всички нас и да закриля българския народ завинаги. Деканът на Православния богословски факултет доц. д-р Димитър Попмаринов поздрави присъстващите, като подчерта, че по думите на псалмопевеца няма по-хубаво от това братя и сестри да бъдат заедно. Той пожела на всички успех и да можем братски да се радваме на всичко, което е постигнато от страна на факултета в двадесетгодишнината от неговото съществуване.

Откриването приключи със скромна почерпка и раздаване на грамоти за всички участници в биеналето на църковните изкуства.

Страница на Биеналето >>>

Събитието във Фейсбук >>>

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...