Заупокойна св. Литургия и панихида ще бъдат отслужени в памет на Дядо ДобриНа 13 февруари 2019 г. се навършва една година от кончината на обичания от всички нас Дядо Добри. В негова памет на 9 февруари (събота) от 8 ч. ще бъдат отслужени заупокойна архиерейска св. Литургия и панихида, съобщават от Кремиковския манастир.

Заупокойните богослужения ще се извършат в храм „Св. св. Кирил и Методий“ на село Байлово, където бе неговият дом. Приканват се всички вярващи да вземат молитвено участие в богослуженията.

В негова памет ви припомняме емблематичния текст „На Дядо Добре, с любов“ на Ангел Иванов, който публикувахме дни след кончината на стареца през 2018 г.

Нека си припомним и посланието, което преди година Тивериополският епископ Тихон отправи в словото си към множеството, събрало се на опелото на Дядо Добри:

Той направи нещо, което ние всъщност копнеем да направим – искаме някак да се приближим до Бога, но не знаем как, и ни спират толкова много ужким съвсем обективни житейски причини. А видяхте, че той, един най-обикновен човек – без докторски и професорски титли, без висши духовни звания, се приближи толкова близко до нашия Господ, че Той Го приведе в Своето Царство…

Ще бъдете несправедливи, ако вие само ей така сте се радвали, че има такъв човек, който въплъщава нещо, за което ние копнеем. Защото той не искаше просто да му се радвате, да го възхвалявате, а искаше да запали сърцата ви, да ви накара да се замислите повече, и не само вие, но искаше това за целия български народ, и особено за тези, които живеят в охолство, може би заслужено, за което са се трудили много… Но дано те разберат, че човек е изпълнил най-добре човешкия си дълг, оставете християнския – за него изискванията са по-строги – говоря за човешкия дълг, когато е бил в служба на обществото, а в Църквата казваме – в служба на ближния.

Не оставяйте неговия живот в подвиг да бъде само едната лястовичка, която е донесла пролетта. Опитайте се вие лично и предавайте на всеки, който желае да ви слуша, че доброто трябва да бъде преумножавано; да предаваме повелята на Бога, Който е Абсолютното Добро.

Сигурно на много хора дядо Добри ще липсва, сигурно скръбта ви владее в този момент… Като утеха мога да ви дам само едно – дядо Добри отива в един по-добър свят, но оттам, отгоре ще наблюдава всеки един от нас – доколко обичта ни към него е била истинска. Бог да го прости!“.

 

Вечна и блажена да е паметта му!

 

 

 

 

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...