За двойния стандарт на Руската църква към българите през ХІХ векПремълчавани и малко известни факти тази събота във „Вяра и общество”

Руската църква съвсем не е подкрепяла безрезервно българската църковна независимост. Дори е заела твърде дипломатична позиция след обявяването на Българската екзархия за схизматична. А по време на Руско-турската война руски офицери дори не са искали да влязат в български храмове и са използвали за богослуженията стари гръцки храмове. Вместо да запази българските епархии в Тулча, Ниш и Пирот, Русия ги дава на своите съюзници – Румъния и Сърбия. 

В месеца, когато през 1877 г. Александър ІІ подписва манифеста за войната с Турция, тези и други премълчавани или малко известни факти ще научите от интересния разговор на Горан Благоев с историка доц. д-р Лизбет Любенова от БАН. Ще чуете и алтернативното мнение – на руския историк дякон доц. д-р В. Василик от Санктпетербургския университет. 

Библията и науката не си противоречат – в това ни убеждава канадският учен проф. Хайнц Ликлама в спецалното си интервю за „Вяра и общество”. В серия от свои научни изследвания той разкрива, че археологията е отлично доказателство за достоверността на текстовете в Библията – дори и за Потопа. Някои астрономически или биологични описания в Стария Завет например се потвърждават едва след откриването на микроскопа и телескопа.

Да даряваш труда си и никой да не ти помага или как художничката Ганка Павлова две години не може да осъществи мечтата си – да изографиса на място параклиса в българската база на Антарктида, като подари своя професионализъм при изписването на иконите. За ходенето по мъките и униженията на един пенсиониран учител по рисуване, който не може да събере 8 000 евро – една среща в предаването с надежда, че ще се намерят добри българи.

Седемнадесет години грях и четиридесет години покаяние – за необикновената личност на преподобна Мария Египетска, чиято памет православната църква чества в петата неделя от Великия пост. Гледайте ни, очакваме ви! Започваме в 17.00 ч. 
Екипът на „Вяра и общество”

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...