За нравствените измерения на съвременното милосърдие…и за онова, което към Спасителя постоянно ни призовава – в предаването „Вяра и общество” по БНТ1, тази събота – 7 декември:

  • „Никога лъжата няма да победи истината!” – памет за света Филотея, балканската светица, която обединява гърци, българи и румънци. Днес почти неизвестна у нас, тя е била духовна красота за царствения Търновград, а последният български патриарх от Средновековието – св. Евтимий Търновски й посвещава изящни слова, които вдъхновяват и сега, когато нетленното й тяло отдавна не е в България.
  • Милосърдни – винаги или само пред празници? – дискусия за това имаме ли осъзнато чувство за човечност, когато повечето от нас отхвърлят Господ и как се възпитава това. Защо, въпреки призива на Христос – „Милост искам, а не жертви”, съвременният свят върши милосърдието си кампанийно, а благотворителността по правило е предпразнична? Гости на Горан Благоев са Димитрина Опренова от Първа баптистката църква в България, православният богослов Пламен Иванов и Мартин Мартинов, управител на ресторант, който от две години през зимата ежедневно храни бедни, а на Бъдни вечер ще предложи вечеря на бездомните.
  • „Истината винаги е неудобна, но за християнина тя е най-важното нещо“ – специално интервю на Габриеле Куби, автор на нашумялата книга „Глобалната сексуална революция. Унищожаване на свободата в името на свободата“. Г. Куби е социолог и писател, един от най-известните международни лектори за драматичните опасности, пред които глобалната сексуална революция и джендър идеологията изправят човечеството. Едно вълнуващо интервю, което със сигурност няма да ви остави равнодушни.  
  • Вековният бисер – 760 години от изографисването на прочутите стенописи в Боянската църква и 40 години от обявяването й за световен паметник на културата. Специален гост на предаването е д-р Калин Йорданов, завеждащ филиалБоянска църква” към НИМ.

Вашите въпроси по темите на предаването може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30 ч.  

Очакваме ви, както обикновено по БНТ 1, и тази събота, 7 декември от 14.00 ч.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...