За първи път в Българската църковна община в Женева бе отслужена света Литургия



На 12 май, с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, за първи път българската църковна общност в Женева се събра за света Литургия.

Неделята на светите мироносици бе особено вълнуващ ден за над 50 българи в швейцарския град. Словата на отец Петър Симеонов, както и неземният глас на Хари Драганов – солист в Женевската опера, изпълнил многолетствие, отекнаха в сърцата на всеки богомолец и завладяха общността, която се бе събрала в храма „Св. Мария Магдалена“! За този дългоочакван празничен ден активната, макар и все още неголяма Българска църковна община „Рождество Богородично“ е положила много усилия и подготовка.

Храмът “Св. Мария Магдалена“, предоставен на църковната ни община за богослужения, е една от най-старите сгради в Женева, разположена в сърцето на стария град, в близост до катедралата „Сен Пиер“. Този храм се споменава за първи път в исторически документ от 1110 г., където се казва и че той е построен на място, на което вероятно е имало римско светилище.

През 1334 г. храмът е разрушен от пожар, век по-късно, на 1 април 1430 г., отново е поразен от пламъци, но е възстановен между годините 1443-1445 г. Часовникът на южната страна на камбанарията е защитен исторически паметник.

Следващата света Литургия за Българската църковна община в Женева ще бъде за празника Петдесетница, който тази година се чества на 16 юни.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...