Зрее ли ново църковно напрежение на Балканите?



В изданието ни на 24.02.2018 г. ще видите:

  • Как реагира Вселенската патриаршия на желанието БПЦ да стане Църква-майка на МПЦ? В същото време Бигорският манастир посрещна ентусиазирано българския президент и двама български митрополити. В каква посока поемат българо-македонските църковни отношения? Имаме ли основания за оптимизъм, още повече, че Вселенският патриарх Вартоломей заяви съпричастност към гръцките вълнения около името на Македония. Събеседници на Горан Благоев по темата ще бъдат проф. Христо Матанов, историк, бивш директор на Дирекцията по вероизповеданията към МС (1993-1996), доц. д-р Павел Павлов, богослов и църковен историк и журналиста от телевизия Блумбърг Николай Кръстев.

    Вашите въпроси и мнения по темите очакваме предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

  • Животът на Българската църква преди и след девети септември 44-та – какво разкриват дневниците на първия български патриарх в ново време. Това ще научим от съставителите на книгата „Дневниците на Българския патриарх Кирил“, която излезе наскоро от печат – дфн Момчил Методиев и гл.ас. д-р Живко Лефтеров. Те ще ни разкажат какво е вълнувало авторът на тези дневници, започнати през 1926 г. и прекъснати малко преди смъртта му през март 1971 г. Ще станем свидетели на личното свидетелство на първия предстоятел на Българската патриаршия, възстановена през 1953 година, за един изключително труден период в живота на Българската църква и нейните отношения с комунистическата държава.
  • Тържество на светите икони – защо в първата неделя от Великия пост се чества възстановяването на иконопочитанието и тя се нарича Неделя православна.

Гледайте ни! Очакваме ви и тази събота по БНТ 1, точно в 17 ч.!

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...