Игуменът на Рилския манастир и бизнесмени в спор за имоти


Източник: в. Вяра

Мастити бизнесмени от Югозападна България и игуменът на Рилския манастир влизат в битка за атрактивни имоти и обекти в Рилското корито. Предприемачите се обединяват в сдружение с нестопанска цел, за да защитят правата си. Целта на този съюз е да започнат да се водят преговори с Адрианополския игумен Евлогий с надеждата да се разберат помежду си.

Бизнесмените имат нотариални актове за собственост на търговски и туристически обекти, а Рилската света обител има решение от Поземлената комисия за имотите в същия район. С решението на манастира са върнати всички земи в Рилското корито, а върху тях се намират и спорните обекти.

Сред учредителите на сдружението са собственикът на ПФК “Пирин” Методи Калъмбов и на ФС “Холдинг” Давко Давков. Методи Калъмбов има нотариални актове за имоти, които са били собственост на “Балкантурист”. След приватизацията на държавното предприятие той купува хотел “Рилец”, къмпинг “Бор”, “Бачкова чешма” и “Рибарника”. Давко Давков е собственик на бившия военен лагер “Горхим”. В сдружението е и собственичката на “Хлебни изделия” в Дупница Валентина Стоименова. Тя има нотариален акт за собственост на бунгалата на приватизираното предприятие “Хлебна промишленост”.

Поради наличието на двата вида документи с различни собственици никой не може да упражни правото си. Бизнесмените искат да започнат ремонти на сградите, но не могат да получат разрешителни. Заради спора с Рилската света обител те не могат да си извадят и скици. Техните претенции са да им бъде признато правото на собственост на въпросните имоти и нямат претенции за горите, каза пред “Вяра” адвокат Иво Гърнев, който представлява интересите на собственика на ФС “Холдинг” Давко Давков. Според адвоката битката ще се пренесе в съда.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...