Изложбата „Докосване в тълпата“ на Юлия Станкова – вдъхновена от Евангелието според Марк



В галерия „Париж“ до 22 април столичани ще могат да видят изложбата живопис на художничката Юлия Станкова „Докосване в тълпата“, в която тя интерпретира чрез езика на живописта сцени от Евангелието според Марк.

Това докосване, което е двустранно – от човека към Бога и от Бога към човека е пропито с дълбока, необяснима любов, която скрепява завинаги човешкия и Божествения свят. Христос докосва и изцерява прокажения, гъгнивия и глух човек, бесноватия, слепия от Витсаида, дъщерята на сирофиникиянката, възкресява дъщерята на Ияир, но Него също Го докосват по един дълбоко разтърсващ начин – кръвоточивата жена, която Той разпознава сред цялата тълпа, грешницата, която Го помазва с миро и умива нозете Му, възлюбеният ученик св. Йоан, който Го прегръща на Тайната вечеря… Докосване, което като един силен камбанен звън проехтява и отеква между две вселени, разтърсва Битието и възнася душите в небесата.

Голяма част от творчеството на Юлия Станкова е вдъхновено от библейската сюжетност и християнската символика. Творбите на Юлия Станкова са били показвани в повече от четиридесет самостоятелни изложби в България (София, Видин, Плевен, Пловдив), Македония (Струга, Битоля), Гърция (Драма, Тасос), Северна Холандия (Аудкарспел, Егмонд Бинен, Хага, Амстердам, Леуварден, Драхтен, Варменхаюзен, Кастрикум), Норвегия (Свалбард), Франция (Гренобъл, Виен), Италия (Венеция), Великобритания (Лондон), Германия (Фрайбург).

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...