Икона на св. Георги от Зографския манастир пристига в СофияНа 3 ноември (събота) вечерта, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Красно село“ ще бъде тържествено посрещната икона на св. Георги Зографски. Иконата е точно копие на главната светиня на българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф“ – т. нар. Фануилска икона на св. Георги. Иконата е изписана от светогорски брат и е с размерите на оригинала (134 х 83 см.), с красив релефен златен обков. Тя вече повече месец пребивава в Зографската свeта обител.

В 17 ч. тя ще бъде внесена с лития в църквата „Св. Кирил и Методий“, след което там ще започне празнична вечерня по атонски устав. Богослужението ще продължи до 23 ч., с певци на двата клироса, а към радостта на енорията ще се присъединят и столични свещеници.

Иконата на св. Георги ще остане за постоянно в църквата „Св. Кирил и Методий“. Храмовото духовенство се надява да бъде построен и параклис, посветен на св. Георги, където да се съхранява светинята.

Църковното предание свързва Фануилската икона на св. Георги със самото основаване на Зографската света обител. Тя се появява по чудодеен начин в храма след молитва на монасите, основатели на обителта, и така Бог открива волята Си кой да бъде покровителят на новия манастир в Градината на Св. Богородица. Древният оригинал на тази икона се е съхранявал няколко века в манастира Фануил, близо до Лида, родното място на св. Георги. Местното предание разказва, че една нощ образът на светеца върху главната им икона се заличил и изчезнал, а на игумена Евстратий било открито, че иконата е била пренесена на Атон. Фануилската неръкотворна икона на св. Георги днес е една от най-големите светини на Света гора.

 

Източник: Софийска света митрополия

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...