Има ли напрежение в Светия синод по повод визитата на „външния министър” на Руската църкваНа 19 октомври в предаването „Вяра и общество“ Ви предлагаме:

  • Св. Йоан Рилски – отшелникът, роден на село или в царски дворец? За житието на най-великия български светец и за някои все още неизяснени моменти в студиото на предаването ще говори известният български медиевист проф. дин Петър Ангелов, преподавател в СУ. Поводът е третият за годината празник на светеца, който се чества на 19 октомври. Заедно с нашия гост ще се пренесем в Х век, за да се опитаме да разберем къде започва жизнения път на прочутия отшелник – дали от едно средно заможно селско семейство в Западна България, или във Велики Преслав, като един от синовете на цар Симеон Велики. Възможно ли е неосъществената среща между светеца и тогавашния български цар Петър да е индикация, че между тях има кръвна, братска връзка? С нашия гост ще търсим отговор и на въпроса кога и защо свети Йоан става небесен покровител на България и застъпник на народа ни пред Бога.
  • Защо арменската общност смята, че има опасност да хлопнат вратите на арменските църкви в България? Подробни репортажи от Пловдив и Варна – в единия град се проведе протест на духовници и миряни срещу Епархийския съвет на Арменската църква в България, а в другия – критикуваният Епархийски съвет даде пресконференция, на която изложи своята позиция. Вижте всички гледни точки.
  • Изпаднала ли е БПЦ в зависимост и поддава ли се на натиск, както намеква един от висшите й архиереи? След обяснение от страна на Пловдивския митрополит Николай последва и контра-изявление от четирима негови събратя. Какво се случва в Светия синод, който иначе е колективният орган за управление на Българската православна църква – недоразумение в църковния протокол или сериозен конфликт с намеци за разкол? Горан Благоев ще търси отговори на тези и още въпроси с журналиста Явор Дачков. Ще чуете откъси от обяснителното писмо на Пловдивския митрополит Николай и изявлението на четиримата негови синодални събратя – Гавриил Ловчански, Йоан Варненски, Серафим Неврокопски и Даниил Видински.
  • Пазителят на черното злато – предаването ще завършим с още един материал, посветен на св. Йоан Рилски. Той е свързан с почти непознатаспект от неговия култ, който разказва за чудодейното му явяване в затрупани минни галерии и спасяване на миньори.

Вашите въпроси към събеседниците в предаването може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30 ч.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...