Мелнишкият епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит



786Днес, 19 януари, в синодалния параклис „Св. цар Борис“ след св. Литургия, членовете на Св. Синод гласуваха за избор на Неврокопски митрополит.

Те трябваше да избират между двама кандидати, посочени на 12 януари от епархийските избиратели в Неврокопска епархия, –  Мелнишкия епископ Серафим и Браницкия епископ Григорий. С 6 гласа „За“ от общо 12 гласа, св. Синод избра за Неврокопски митрополит Мелнишкия епископ Серафим. Браницкият епископ Григорий също получи 6 гласа, но при подобни случаи на равенство изборът печели този кандидат, за когото е гласувал българският Патриарх.

Новоизбраният Мелнишки епископ Серафим е роден на 4 юли 1974 г. в с. Зорница, обл. Бургас. Средното си образование завършва в Математическата гимназия в гр. Ямбол през 1992 г. Завършва висше образование в Лесотехническия университет – София, специалност „Ландшафтна архитектура“ през 1997 г., а през 2011 г. – Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги“, гр. Хаджидимово, Неврокопска епархия. На 18.11.2000 г. е постриган за монах в манастира „Св. Георги“, гр. Хаджидимово, от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19.11.2000 г. и за йеромонах – на 20.12.2000 г. Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 01.07.2006 г. От 09.2008 г. архим. Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир. На 18.12.2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата Мелнишки в катедралния храм „Св. Александър Невски“ и е определен за викарий на Неврокопския митрополит.


 

Снимка: www.bg-patriarshia.bg

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...