Интелектуалци против „Великите българи“


Български интелектуалци се обърнаха към Президента с писмо, в което настояват Българската национална телевизия да се разграничи от играта "Великите българи". 157 представители на обществеността, сред които има депутати, дейци на културата и науката, спортисти и други, заявиха за медиите, че играта се води по неприемлив начин и би могла да окаже вредно влияние върху младите хора в България.

Авторите на писмото са против поставянето в една и съща категория на национални герои и личности с безспорно значение за българската история и култура, и такива, които в момента са на гребена на кич вълната, като например изпълнители на чалга.

Доколкото замисълът на заимстваната от ВВС игра е да подложи на тест сегашното културно състояние на нацията, последством заявено отношение към ключови фигури от историческото минало, поставеният днес от българските интелектуалци проблем се отнася не към авторите на сценария, а към гражданите на съвременна България. В този смисъл беше и направеното изявление от Българската национална телевизия към авторите на протеста, в което се призоваваше "да не чупим огледалото, защото не ни харесва това, което отразява."

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...