Йеромонах Василий получи забрана да служи в Пловдивска епархия



altНа 17 януари, в рамките на редовното си заседание, пловдивският епархийски съвет, председателстван от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, взе решение да забрани на йеромонах Василий от Зографския манастир да извършва всякакъв вид свещенодействия и св. Тайнства в диоцеза на Пловдивска епархия.

Решението дойде след извършена проверка, свързана с оплакване на брата на монахиня от девическия манастир „Св. Въведение Богородично“ в Калофер, че йеромонах Василий е извършвал психически и сексуален тормоз над младата жена. Какво е констатирала проверката на този етап не е оповестено. Преписката относно поведението на йеромонах Василий ще бъде предадена на игумена на Зографския манастир на Света гора, архимандрит Амвросий и на манастирския събор. 

През 2010 г. след проверка на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, тогавашен викариен епископ на Софийската митрополия, в столичния манастир „Св. Пророк Илия“  по повод оплакване от монахини, йеромонах Василий получава забрана да служи в Софийска епархия. Днес, няколко години по-късно, потърпевшите от неговото „духовно ръководство“ се надяват, че най-сетне ще бъдат взети мерки да се сложи окончателен край на пагубните му своеволия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...