Как Църквата ни се бореше срещу клаузите на Ньойския договор преди 100 години



В предаването „Вяра и общество” тази събота Ви предлагаме:

  • „Многострадалните чеда на Българската екзархия” – с проф.  Лизбет Любенова и доц. Валери Колев разговаряме за драматичните събития отпреди един век, когато Българската православна църква беше изправена пред изпитанието да защитава правата и живота на своето паство в земите, които се отнемат от България. Кои диоцези губи Българската екзархия; каква е съдбата на българите под чужда власт; какви са синодалните колизии с митрополитите, които губят епархиите си в Македония? – отговори на тези и други въпроси Горан Благоев ще търси с неговите събеседници. С тях ще разговаря и за един църковен парадокс от същия период – защо след Първата световна война най-големият български храм е преименуван отново: зачеркват името на светите братя Кирил и Методий, свързано с освобождението на Македония през 1915 г., и връщат името на руския светец Александър Невски?
  • Центърът на Граовското Седмопрестолие – в рубриката ни „Светините” ще ви заведем в старинната църква „Св. Петка” в Брезник, която местните жители от векове наричат „света Мати Параскева”.
  • „Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е Царството небесно!” – разговор върху осмото блаженство с архимандрит Дионисий.
  • „Светецът на богоозарения български град” – откъси от поклонническото слово на проф. Иван Снегаров, произнесено в Охрид през 1941 г. в чест на св. Климент Охридски.

Вашите въпроси по темите на предаването може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30 ч.!   

Очакваме ви както обикновено по БНТ 1 и тази събота, 23 март от 14.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...