Кирило-Методиеви дни започнаха във Варна



24Започнаха Кирило-Методиевите дни, които се провеждат от 11 до 24 май по инициатива на Духовно-просветения център „Св. Архангел Михаил”  във Варна. В програмата са включени лекции на академични преподаватели, срещи с ученици и студенти.

В рамките на тази инициатива на 12 май от 18 ч. в Духовно-просветения център (ул. „27 юли” 9) доц. д-р Цветанка Янакиева от Шуменския университет ще изнесе лекция на тема: „Църковно-славянският език – тържествен език на културата на вярата”.

Доц. д-р Цветанка Янакиева е завършила специалност руска филология в СУ „Св. Кл. Охридски” през 1971 г. От 1972 г. е преподавател в Шуменския университет в катедра Чужди езици, а от 1973 г. – в катедра Руски език. През 1977 г. защитава дисертация по история на руския език пред Специализирания съвет по славянско езикознание на Московския университет „М.В. Ломоносов” и получава научна степен доктор по филология (кандидат на филологическите науки). През 1996 г. получава званието доцент. Специализарала е в областта на лингвистичната палеославистика в Mосковския университет „M. В. Ломоносов”, Русия и Дебреценския университет „Л. Кошут“, Унгария. Член е на Съюза на учените в България, на дружеството на русистите в България. Научно-изследователските й интереси са в областта на лингвистичната палеославистика.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...