Кръгла маса и богословски семинар във Велико Търново



Две важни събития отбелязаха последната седмица на ноември в Православния център „Проф. Тотю Коев“ във Велико Търново. На 25 ноември т.г. беше проведена втора по ред кръгла маса на тема: „Религиозното познание в предучилищна възраст“. Първата кръгла маса се проведе през април т.г. и беше на тема: „Религиозното познание в образователната система“. Както първото, така и това събитие беше организирано от Православния богословски факултет към ВТУ „Св. Кирил и Методий“, с модератор гл. ас. д-р Магдалена Легкоступ, съвместно с Регионалния испекторат по образованието – Велико Търново с главен координатор г-жа Екатерина Миновска (ст. експерт по предучилищно обучение). Срещата беше финансово подкрепена от фондация Покров Богородичен.

Поздравително слово към многобройните участници отправи зам. деканът доц. д-р Мариан Стоядинов. От името на декана той поздрави участниците, като им пожела ползотворна работа и подчерта, че срещата е и възможност да се запознаят с базата на Православния център, която е на тяхно разположение за бъдещи съвместни проекти и инициативи.

Думата бе дадена на г-жа Екатерина Миновска, която зададе рамките, в които протече срещата. След това се премина към различни презентации и филми, които показваха как протича процеса на религиозното образование в детските градини. Материалите бяха подготвени от ЦДГ „Ален мак“ и ЦДГ „Слънце“ – В. Търново, ЦДГ „Първи юни“ – Г. Оряховица, ЦДГ „Славейче“ – Лясковец, ЦДГ „Вяра, Надежда, Любов” – Павликени и ЦДГ „Васил Левски” – Свищов.

Идеята и целтта на срещата беше да се обясни и покаже как се изучава правилно религията в детските градини, и че това не е свързано единствено с празничните традиции и обреди в Православната Църква. Бяха показани добри практики от страна на гл. ас. д-р Магдалена Легкоступ, която отправи молба да се работи по-често със свещеници.

В личен разговор с част от участниците беше споделено желанието по-често да се организират такива срещи, защото и самите учителки нямат достатъчно религиозно познание и самите те имат нужда от катехизация. По тяхно желание вече има насрочени дати за посещение на свещеници в детските градини.
***
Второто събитие беше провеждането на Втория международен семинар по систематическо богословие и християнска философия на тема: „Божествените енергии и богопознанието в Православното предание”.

Семинарът бе открит с поздравително слово на декана на Православния богословски факултет на Великотърновския университет доц. д-р Димитър Попмаринов и с приветствие от името на Великотърновската митрополия, прочетено от йеромонах Йоаким Александров, епархийски съветник. Поздравление произнесе и Зоран Мамучевски – ръководител на ПЦ „Проф. Тотю Коев“ и представител на фондация „Покров Богородичен”, която бе съорганизатор на семинара. На събитието присъстваше и г-н Петър Банчев, завеждащ мисионерско-просветния отдел във Великотърновската митрополия.

На семинара бяха изнесени доклади, засягащи темата за богопознанието и божествените енергии. Бяха засегнати различни аспекти, свързани с темата, като например връзката между св. тайнства в Църквата и богопознанието, условията и възможността за достигането му чрез покаянието и подвига и нуждата от преобразяването на цялото човешко същество – ума, сърцето и телесния състав.

В края на семинара беше решено следващата среща да се проведе в последната седмица на септември следващата година, а темата да бъде свързана с учението за личността в православното богословие.

Благодарим на участниците за тяхното присъствие и на фондация Покров Богородичен и  ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, който чрез научния проект „Богословски и философски идеи във византийското и балканското културно пространство (VII-XII век)” направиха възможен този семинар.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...