Масони от цялата страна се събират в РазградМоже да харесате още...

60 Отговори

 1. Руси Ст. Русев каза:

  води този „портал“? Не беше ли по-добре да изчакате възцаряването на антихриста?

 2. Рътеп каза:

  „майстор на Великата Ложа на Старите Свободни и Приети Зидари Никола Александров“ хахаха, тия милите са с толкова промити мозъци, и така си вярват! Горделиви типове с кинти мислещи се за каймака на обществото. Водачите на нас слепите мравки. 🙂 еххх.

 3. Рътеп каза:

  Ми Русев, те хората си ни информират, ама тия теми са толкова банални, и тоя антихрист от толкова време все се кани да идва. Постоянно говорим за него, говорим за разколи, за комунисти, за предатели, за това за онова, за младежта (пропаднала от всякъде), папата тва, папта онова, събори, икуменизъм, тайни общества… Таааа един ден като ни се вясне тоя „велик велик“ антихрист и ние БУДНИТЕ очакващи КОЙ ЗНАЕ КАКВО (щото май много фантастика и приказки четем) няма да го познаем.

  Само празни приказки, нищо повече, е на и аз съм пример!

 4. Руси Ст. Русев каза:

  Може ли в сайта, който се е самоназовал „Православие“ да се пускат новини за организационния живот на масоните?
  А какво има толкова да му познаваме на антихриста- ще е управляващ глобалната държава и ще преследва Православието. Описанието му го има в Новия Завет от ясно, по-ясно.

 5. Ангел Небесен каза:

  дааааа… масонската анти кампания е измислена от самите масони. Всъщност тези хора съвсем не са интересни с бутафориите около себе си, които трябва да внушават някакъв вид мистериозно превъзходство на успял в земните дела човек, „грижещ“ се с познанията и възможностите си за останалия непросветен свят. „Официалната църква“ е много подходяща за завъждането на подобен тип хора, заиграващи се с пари и „метафизика“. Ротъри клуб е същата измишльотина, както и „тамплиерите“…никой по никакъв начин не трябва да знае защо, аджеба, е необходимо някакви си превъзнесено-смирени хорица да се събират на сбирки измисляйки си собствен церемониал за съпричастност.
  Едно обаче е ясно: никой, по никакъв начин не може да попречи на когото и да е да изпълнени Божията воля. Така че да се хвърля цялата вина за неуредиците в държавата върху тези „конспиративни“ елементи не е продуктивно. Който иска да се смята за велик с парите и знанията си – прав му път, крива му пътека. Дали ще си „майстор“, „митрополит“, „пастор“, „учител“ и какво ли още не, принципа е един и същ: да пречиш на човека да бъде Човек.

 6. missi каза:

  ще „освети“ паметника?
  Пак ли викат онези предстоятели на централни соф. храмове ,дето продажнически осветиха чешмичката на Ротари,или други?

 7. portos каза:

  Моля ти се, да изтриеш регистрацията ми от Портала. И хиперлинка към страницата ми също. Аз не смятам, че масоните трябва да бъдат демонизирани, но и не смятам, че са подходящи за съвместни дейности… Смятам целите, възгледите, идеологията им за не по-малко нетипични за светогледа и приоритетите си, от тези на крайните антиглобалисти и антимасони. Така че не желая да ми фигурира по никакъв начин името в сайт, който по някакъв начин ги презентира, макар и неутрално.

  Моля ти се!

  Харесвам ти писането, музиката, изгледа на Портала – всичко е направено с вкус. Но ме уморява тази тактика на снишаване и обходни маневри, на атака, защита и контраатака. Пък сега се чувствам ангажиран – приеми го като моя си приумица, ако щеш. Искам да си остана глупав, даже инфантилен.

  Никой от вас не ми е враг и не желая да имам врагове, макар, че май си ги създавам на всяка крачка.

  Аз си имам любими теми – Евхаристията, епископата, съборността, културата и връзката й с олтара. А масоните и антимасоните ги оставям на вас. „-Изми“ има стотици, за да се погубвам, воювайки с тях. Моята война искам да е за личното ми освещение, борба с комплекси, недостатъци, лична лудост, а споделянето на Евангелието да е споделяне на опита в тази борба.

  Пък ти да си жив и здрав и семейството ти и екипът ти. Желая ви мир Божий.

  P.S. Бих си тръгнал значително по тихо, ако не бях писал тук повече от година и ако настоящото техническо ниво в Портала позволяваше сам да си изтрия регистрацията.

 8. portos каза:

  Няма да отговарям никому, без значение какво ще напише под моя коментар.

 9. Дон Кихот каза:

  Преди да излезе книгата ми за гностицизма, написах анотация за задната корица, в която споменах между другото, че тези сектанти са ишмали обреди със сперма и менструална кръв. Редакторите на „Омофор“ махнаха това изречение като „неморално“. А какво съм виновен аз, че това е реален факт от ІІ-ІІІ век?
  .
  Ти си на същото дередже. Пищиш като ощипана девица, че се пишело в сайта за масоните. А какво ще кажеш за Варна, купена от ТИМ, за хилядите проститутки, мутри, крадци в града? Мълчиш, защото не ти изнася!

 10. portos каза:

  Отче, защо ме провокираш? Какво печелиш ти от моя гняв? Господ да те съди, а по-добре – нека те милва…

 11. Руси Ст. Русев каза:

  да се държиш като човек. С дълбок поклон към благодатта, в която си ръкоположен, нека ти кажа, че си много, ама много неадекватен, направо до смехота!
  какво ти е виновен човека, че ТИМ купили Варна? Ти какво направи по този въпрос? Нямаше време да отидеш до там и да оправиш нещата лично ти, ли? А защо търпиш шуменските мутри? Или няма такива?
  Sharo-baro, nanay buty!
  (Глава голяма, ум няма! – кардарашки цигански диалект)
  или:
  Thsiyeksa’aa nu’yë kuthyunyánö’ tyesnye’skwa’ ne’ haksa’aa kaöhwö’,
  което на езика на изокезите-минго ще рече нещо подобно: когато баба ми била малко момиче разказвала истории за времето, когато била малко момче.
  Това, поради голямата ти страст към чуждите езици, а по темата на форума: дръж се като човек и не се надявай някой да си помисли, че юродстваш, защото е очевидно, че просто нито имаш чувство за хумор, нито, изглежда, имаш с кого да си говориш, та нападаш за глупости.

 12. Альоша каза:

  Господа, не забравяйте, че тези масони, за които се карате са „детската градина“ на масонството – за изграждане на имидж, а за истинските и от които зависи нещо не се казва нищо съществено в медиите.

 13. Idiot каза:

  Застанал един костюмар с бялата престилчица и белите ръкавички от тридест и трета степен и ентелегенчески подканя „Дайте вар, моля! Дайте тухли! Не забравяйтея, че градите Соломоновия храм!“ Край него се събрали все същите костюмари и връзкари с белите ръкавички и престилчици и само се чува „Бите шойн! – Данке шойн!“. Направо да ти се пръсне сърцето от радост и умиление как миличките градят, всъщност, гробница за нашите души.
  Пак няма да псувам открито, Билбо Сивов да не вземе да ми изтрие коментара за нецензуриран език!!!

 14. Дон Кихот каза:

  Гледах на DVD „Матадор“ на Алмодовар. Отивам в тоалета да повръщам. Всички сте антихристи.

 15. lyublyana каза:

  Всичко това ми прилича на едно голямо избиване на комплекси…еди си кой шев-голям масон,еди си кой началник-масон,еди си кой много прогресирал…масон.Днес ония ,дето преди 60-тина години слязоха от най-дивите села и станаха „граждани“,’милиционери’,“партийни дейци“-са масони,рицари и други такива ‘специални неща“,но цървулът -пак си е цървул….извинете ме за неестетичното изказване!

 16. Ангел Небесен каза:

  В конкретния случай Владимир-Павел е напълно прав. Стига вече с това превратно разбиране на смирението и непротивене на злото, приемането на страданието-низко, тесногръдо, плашливо, инфантилно, някаква ампутация на волята и липса на морална настройка, когато трябва да се отстояват реални ценности в обществото. Всеизвестната фраза: “На изток България граничи с ТИМ” е достатъчно основание да не се спестяват укорите към „добродушковците“, северо-източните овце, които можеха най-малкото по-често да изказват гражданската си позиция относно „тримата от запаза“ тимаджии. Тя, вярата, не е за мижитурки, всеки трябва да знае с какво се „захваща“. Няма нужда от смирени тюфлеци и образовани литургисти преживявайки фантазиите си за морално воден живот. „Да се снишим, да станем като мишки, да не се изказваме много, може да си изпатим, да си пеем „достойно ест..“, да се кланяме на поповете, да сключим молитвено ръце пред иконостаса, да станем по-ниски от тревата….в евхаристийната общност“. Тяхното безстрашие изчезва веднага, когато свършат интересите на семейството. „да си запазим кожата“-по православномУ.
  Да, наистина, има опасност да не се върнеш за вечеря, да ти излеят по мярка бетонни ботуши, да загубиш доста материални придобивки и социални привилегии…ама нали вярата е за силните, не е фабрика за мижитурки, прикриващи своята слабост под евангелско „смирение“, участващи в имагинерна съпричастност в постановката „При Чашата (на масата)“.

 17. Ангел Небесен каза:

  Втора подкрепа за Владимир-Павел относно намесата на цензурата при издаването на последната му книга. „…обреди със сперма и менструална кръв“. Това показва мръсното „под“съзнание не на автора, който описва факти, а това на „корективите“. В стремежа да се запазят непокътнати духовните сетива на благочестивия народ, му се вреди по един завоалиран начин. Всеки трябва да преосмисли отношението си към плътта човешка и да се отучи да гледа със „ЗЛО ОКО“ на всичко „неморално“.

 18. Дон Кихот каза:

  Във форума на „Двери“ Златинка се пени, че някои виждали навсякъде гностици. Ясно е в чия градина е хвърлен този камък. Но аз мисля, че днес истинските гностици са тези надути православни, които не подозират, че са такива и които смятат, че някакви назубрени знания ги отделят от тълпата и им гарантират спасение. И това ако не е гносис, здраве му кажи.

 19. portos каза:

  А не желая да пише, че потребявам новини с такъв характер.

  Няма ли тук „онлайн“ някой с администраторски права, който да удовлетвори молбата ми?

  Не, няма да вляза в скандал. Няма да вдигна читаемостта с наивистични изцепки.

  Моля!

 20. Дон Кихот каза:

  Канибали ядат сина си жив
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-06-22&article=237290

 21. Руси Ст. Русев каза:

  Проклето да е всяко бесовско въздействие върху тебе и върху всеки, който пише и работи тук!
  Молете се, братя и сестри православни християни, дано Господ даде вразумление на неразумните, които сатаната превръща в погубители на душите на колебаещите се и на невярващите!

 22. andrey каза:

  Тъй се появиха силно отрицателни реакции, искам да подчертая, че новината в никакъв случай не е реклама за масоните. Ние сме информационон сайт и отразяваме ставащото около нас. Писали сме за прояви на гейове, сатанисти и т.н., но това не значи, че сме на тяхна страна или че им правим реклама. За масоните се пише малко у нас, темата е в сянка, и когато от тази сянка изплуват изведнъж такива интересни подробности, като това, че цялото началство на един провинциален град членува в масонска организация, това ни кара да се замислим. А дали положението не е същото и в София? Новината не е нито „за“, нито „против“ масоните, а само информация и тема за размисъл.

  Със Светослав имахме възможността да се чуем лично днес и аз му обясних мотивите ни. Той оттегля негативните си коментари и желанието си да бъде изтрит като потребител, за което му благодаря от името на редакцията.

 23. Руси Ст. Русев каза:

  Вие, Андрей, в никакъв случай не сте „информационен сайт“! Вие сте манипулационен сайт! От името на сайта, на което нямате законно основание и за което трябва да отговаряте пред закона с цялата му строгост, както ще отговаряте очевидно пред Божия закон, ако не се покаете и не направите всичко да изкупите огромната вина за падението на всички, които са ви повярвали, би трябвало да се съди, че сте „православни“. А очевидно не сте! И това става още по-очевидно от твоето признание!
  Ами, да! Знаем, че се правите на православни, а всъщност заработване парите си с цената на погубване на душите на колебаещите се!
  Нищо добро не те чака, Андрей!
  Покай се, ако можеш да прескочиш гнусотата на прекомерната си гордост!

 24. Руси Ст. Русев каза:

  която е само през два репортажа от тази за „масоните“? Да не би т.нар. портал „православие.бг“ да коментира тези новини? Не. Масонския ви ви портал просто подава новината, та да могат колебаещите се да си помислят, че Православие и масонство, с неговия най-уродлив вариант – „тамплиерството“, са едно и също.

 25. Рътеп каза:

  Я ВЗЕМЕТЕ МНОГОЗНАЙКОВЦИТЕ ДА МЛЪКНЕТЕ ВСИЧКИ!

 26. Руси Ст. Русев каза:

  предпочиташ да ти се спряга прякора, ако това може да има значение: Въобще не се обаждай, докато не се известиш с име и презиме, за да не се хахахакнеш със същия размах, с който казваш на „всички“ какво да правят!…

 27. Рътеп каза:

  Петър Димов, приятно ми е Русев. Виж сега, не те познавам, но поради факта, че си по-възрастен от мен те уважавам! Още от първия коментар нещо не ме разбра, може би. Както и да!
  Като ги пиша тези неща, не искам да обидя никого. Нито пък да нападам теб, ако искам да ти кажа нещо ще ти го кажа!
  Но ме е яд, че диалозите ни тук започват да приличат (и вече приличат) на диалозите в праотестантските сайтове, примерно. Ония там се ядат като кучета, и тънат в собствената си мизерия. Ние не сме нещо повече от тях, но ако малко поне разбираме това в което вярваме, можем и да станем. Та моите уважения, мир, любов и лека нощ. 🙂

  Яд ме е също така, че тука повече сте с някви смешни титлички, че и отчета има, а никакъв пример не ми давате!

 28. gaitan vejdu каза:

  Имаше пиеса с такова име, да пукна ако знам за какво се разправя извътре, но заглавието доста красноречиво описва ситуацията по тукашните коментари.

  Да се хиля или да се просълзявам?

  Умни човци са поддали на истерията по супер банален повод, та чак ми става неудобно.

  Ще си се самоуспокоя, че това е било следствие на прекомерните гео-магнитни аномалии и жеги посред юни.

  +++++

  Какво ви става, бракя?

  Ако от една супер банална, всеизвестна на всички вест се плашите, то – как да ви повярвам, че ще устоите стоически на реалните стихии, като ни подпукат?

 29. pavelpenev каза:

  Та значи масонството в България е основано от Иван ВЕЙДЪР! 🙂 Винаги съм знаел, че има нещо гнило в масоните (или мусоните, както каза един дядо), но сега си давам сметка за тъмния произход на организацията. Нека силата бъде с нас и , хора, не се поддавайте, когато чуете „Ела, присъедини се към тъмната страна!“ – това е пагубно! Чуете ли „Аз съм твоят баща!“ бягайте! Успех!

 30. portos каза:

  Както казах и на Андрей Романов снощи, аз бях скандализиран от това, което ми се струва безотговорна, неоправдана и разрушителна еклектичност в изнасянето на новините. Още повече, че тази новина може да се възприеме и като презентационно съобщение. Съобщения с такъв характер на времето, в сектата, в която членувах, изнасяхме в светските медии и ефекта на подобен вид „съобщения“ беше добър за рекламните си цели: представяше ни в желана светлина – активни, ангажирани, легални, с позиции.

  Наистина, смятам, не подобава Портал с такова име да поднася по този начин подобни новини.

  Пък аз щях да реагирам така и национал-социализъм, ако се представяше. Наистина не считам масоните за армия на сатаната в по-голяма степен, отколкото мнозина други, твърде увлечени в пропагандирането и прокарването на идеологията и визията си за обществено и религиозно развитие. Затова и ме дразнят усилията на някои да въвлекат Църквата в мащабна антимасонска разяснителна кампания и едва ли не да намерят в това основна нейна задача.

  Още повече, че не познавам особено масонските възгледи. Четох наскоро, че Гръцката Православна Църква ги е осъдила, но пък и се питам – не трябвали да бъде изразено ясно църковно отношение и спрямо неонацистите, да речем, защото тяхната пропаганда не е никак безобидна и по-малко душегубителна, от тази на останалите агресивни „-изми“.

  Поднасям и съжаление за острата реакция. Но май понякога се губи и обратната връзка – „публицист – потребител“ тук

 31. Ангел Небесен каза:

  Цитат:
  Във форума на „Двери“ Златинка се пени,“някои виждали навсякъде гностици. Ясно е в чия градина е хвърлен този камък. Но аз мисля, че днес истинските гностици са тези надути православни, които не подозират, че са такива и които смятат, че някакви назубрени знания ги отделят от тълпата и им гарантират спасение. И това ако не е гносис, здраве му кажи.“

  Трета подкрепа за Владимир-Павел; започва много да ме кефи този човек. С това свое съждение той описа 95% от православните, включително и себе си (да се надяваме, че той ще се отскубне от това вредно влияние). Наистина е умен!

  Браво, браво, браво!!!!!

 32. Ангел Небесен каза:

  Браво и на редактора Андрей! Много добре е изразил защо се появяват тези новини в сайта; фанатичните реакции са продукт на криворазбрано верово рвение. Църквата още дълги години няма да може да се очисти от хилядите предрасъдъци и комунистически наслоявания в мисленето на миряните. Човек като Андрей с широка култура и разностранни знания трябва да се опитва да катализира този процес на нормализация във възприемането на един текст, като подход към него и начин на интерпретация.
  За съжаление още му липсва нормално отношение към изразената различност, но съм сигурен, че с времето ще се научи.

 33. Руси Ст. Русев каза:

  Така звучиш по-добре.
  Работата с тази новина, както и с презентацията на тамплиерите по-долу, е, че мястото и не може да бъде под името на портала: „Православие.БГ“!
  Лукавостта на създателите на портала отдавна ми е известна, а и не само на мен. Имах голямата (и както се видя – неоснователна) надежда, че с течение на времето ще я преболедуват, но не би. Когато преди малко повече от четири години, попитах, как така уж православната фондация „Покров“, която толкова рекламирано „подпомага“ финансово православни проекти, на годишната си сесия обявява, че ще финансира баптиската черква в Русе, униатите в София, още някакви евангелисти, и най-вече: „духовно сдружение „Пагане“ от Видин, най-отговорно ме информираха, че „Покров“ е частна фондация и ще дават пари на когото си искат!
  Е, който плаща, той поръчва музиката, това е ясно. „Покров“ получава парите си от западни протестантски източници, и каквото им се каже, това ще направят, разбира се. Защо обаче тази сесия тогава се проведе в криптата на православен храм?
  Единственото възможно обяснение, което да оправдае наглата масонска пропаганда тук, може да бъде ниското ниво на компетентност на Андрей Романов, който да си е позволил самоволно да си прави експерименти. Трудно е за вярване обаче, че човек, който очевидно сам си връзва обувките, може да няма представа, че масонството е антихристиянство и смята за свой основен враг Православието!

 34. Руси Ст. Русев каза:

  Принадлежността към някакво общество си е работа на съвестта на присъединяващия се. Нека да уважаваме свободната воля – нали тя е дар Божий.
  Не може обаче безкритичното информиране на православната публика на сайта за „новините“ около сатанинските култове да мине за „православно новинарство“, а нали точно такава е заявката, която ни се дава с наименованието на портала.
  Гадостта идва от това, че в чужбина читателите си мислят, че този портал е ОФИЦИАЛЕН ГЛАС НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА!
  В един публикуван сборник за поместните Православни Църкви, издаден с благословението на Светейшия руски Патриарх Алексий Втори, в частта за БПЦ мястото отделено на фондация „Покров“ е повече от това посветено на историята на българското Православие. Не малко сръбски и гръцки духовници, с които съм разговарял, мислят, че това е „фондация на БПЦ“.
  Е, братя и сестри, как ви се струва БПЦ да информира пасомите Христови за развитието и общественото влияние на масонството и тамплиерите?
  Друго възможно обяснение за този чудовищен гаф, който окончателно ще дистанцира Църквата от създателите на портала, може би се съдържа в това, на забележката на най-често неадекватния арх. Павел Стефанов, написана под материала за представящите се за християни тамплиери, някой селски хитрец да е отговорил с препечатването на масонския материал от блога на безподрасния отец Павел. Колко умствен ресурс е необходим обаче, за да се разбере, че това откъде се препечатва материалът е шега за много малко хора.

 35. portos каза:

  ЦИТАТ от Ангела:

  „Църквата още дълги години няма да може да се очисти от хилядите предрасъдъци и комунистически наслоявания в мисленето на миряните.“

  Аз пък смятам, че има доволно количество медии, където да се презентират подобни неща. Не мисля, че крайния плурализъм, към който ти призовава (и му се радваш) е особено здрав. Да, мисля и че търсиш нездраво осветскостяване в църковното мислене. Има реалности, които не подлежат на релативиране или поне не на определена територия. Наивни са възгледите ти, ще прощаваш.

 36. portos каза:

  Либерализмът не е краен плурализъм. Първото е признак на духовна широта, а второто на неувереност и комплексарщина

 37. portos каза:

  А консерватизмът е необходим контрапункт иначе и либерализмът става вреден и е самоцел.

  като се замисля – Да живее радикализмът.

  (из кратка Светльова теория за „-измите“)

 38. Руси Ст. Русев каза:

  трябва да е: ангеле ПОДНЕБЕСЕН, като разбира се и двете съставки на този псевдоним е необходимо да започват с малка буква.
  Мисля, че се изразих доста дипломатично!

 39. Рътеп каза:

  г-н Русев, интересни неща ми написахте, с част от тях съм съгласен, с друга част не съм запознат. Но ми е известен факта, че отвсякъде леко и тънко ни пързалят! 🙂

 40. Ангел Небесен каза:

  Аз не съм се отказал от името си, така че моля Ви не ме наричайте „Петър“.
  Един от многото смисли на пъстрия калейдоскоп на живота във вярта в Христа е да се влиза в контакт с другомислещи, това предполага, че всеки досег с другомислещи не се възприема като грубо посегателство срещу „собствената“ вяра или като непрестанно неумение да се разбира божият образ във всеки човек, дори и във „врага“. Уплашеното чувство на омърсеност се явява логична реплика на вътрешната неувереност и разединеност при обяснението на всеки обществен феномен, който си е поставил задача да дублира по някакъв начин социалните функции на църквата. Църковната общонст би трябвало да разглежда всички и всичко, както е казано: „Духовният пък изследва всичко, а него никой не изследва…“, именно заради това, прекратяването на подобни „тайнствени“ сбирки трябва да минат през осъзнаване на вината на такива като вас негодуващи, които забравяйки за своя християнски дълг, бързат да открият врага с партиен (сектантски) билет, и да го заклеймят като причинител на цялата държавно-църковна разруха. Крайната Ви реакция, г-н Русев е израз точно на такъв страх, репрезентиран в случая от нападки срещу хора, които едва ли не работят всячески срещу интересите на Б.П.Ц. и гледат да я досасипят, използвайки произволно своята благотворителност към неправославни инициативи. Не си търсете врагове, не си имисляйте причини за вашето бездействие, не се опитвайте да си обясните нещата по един повърхностно- конспиративен начин.

 41. izvor каза:

  Ти си яко луд, човече. По-скоро – зъл. Какво ти е крив отец Павел, че се правиш на екзорсист за негова сметка. Да не би пък да си объркал хапчетата?

 42. Ангел Небесен каза:

  самият смисъл на църковността се губи във „пресяването“, „филтрирането“ на полезна и „вредна информация“. Всичко, което се изявява като носител на ценности в обществото трябва да се осмисли от традиционното вероизповедание относно вътрешните причини за това появяване и разгръщане, и уверявам Ви, че „вината“ не е в тях и те, разполагайки с паричен ресурс за опериране, не носят отговарност за вътрешните неуредици в самата църква. Насочете Вашият гибелен гняв към истинските виновнци, на които се кланяте и целувате ръка и които наричате „благоговейнство“, а от ближния се гнусите и наричате „поднебесен“.
  желая Ви здраве
  С.

 43. Руси Ст. Русев каза:

  Я, недей да се произнасяш за „принцип на църковността“, като пробутваш безпринципността на гнусна представя за Църквата, като за информационна агенция, през която според теб трябва да минава всеки грях, уж в името на някаква демократичност. Да оставим това, че мястото ти не би трябвало да е тук.
  Апология на греха и на неговия лукав баща не се прави в Църквата!
  „Те“ не носят никакви отговорности не само за „вътрешните неуредици“ в Църквата, но и за какво и да било в църквата, към която уж принадлежат! Но носят отговорност за собствените си деяния и, както за всеки православен е известно, ще плащат за тях с вечна смърт, ако не се покаят!
  Пламен и Илияна, разграничете се от тези материали по категоричен начин и го направете публично! Ваша работа е дали ще държите повече недоразумение като „Андрей Романов“, който вече е станал синоним.
  Андрей Романов, покай се пред Бога и пред вярващите за сатанинската съблазън, на която подлагаш верните!

 44. portos каза:

  Чакай, чакай. Мисля, разграничението го направи Андрей. Той засвидетелства, че няма „масонски уклони“

  А ти сега искаш обет за цялостна промяна на визията на Портала.

  Ама, братко! И двамата сме гости. Има етикет. Аз изразих позиция, че еклектичността не е най-подходящата стратегия и е вредна, според мен, при това много. Обаче, етикета си е етикет и не смятам да отивам оттатък допустимото. Опитах се да изразя приятелски опсения и несъгласие (малко радикално – в мой стил), но ти сега поставяш ултиматуми. Недей така.

 45. portos каза:

  Освен това г-н Романов е главен редактор и думата му би трябвало да е достатъчна. Аз много го уважавам и ми се ще и ти да имаш същото отношение. Все пак решението си е твое.

  С уважение и към теб.

 46. Руси Ст. Русев каза:

  но нека не забравяме най-важното – порталът не трябва да се нарича „Православие“! Това е, първо: нарушение на Закона за вероизповеданията, но и също и на конституцията! Обявявайки се за самото „Православие“ тази формация носи отговорност пред Църквата като цяло – с нейната иерархична организация, но и пред всекиго от „членовете“ на Тялото Христово! Необходимо ли е да привеждам Господните заповеди и апостолските указания по този въпрос?
  Това можеше да е ултиматум, ако се прави за някаква моя морална или материална изгода, но моята подкана има една едиствена цел и тя е да подпомогне посочените наши братя и сестри да не загубят душите си.
  Няма да крия, че неведнъж съм се убеждавал в циничното отношение на отделни лица от този „творчески колектив“, както към въпроса за спасението, така и към правото на някой от верните да посочва прегрешенията.
  При това тук не става дума за прегрешенията въобще, каквито вършим всички, и посочването на които освен, че се извършва според заповедите и указанията, задължително изисква изваждането на гредата от собственото око. Не. Тук става дума за безкритично пренасяне на една пропагандна „новина“, чиято цел, според първоначалния и замисъл, е да внушава на обществеността, че масонството е въпрос на успех и престиж в обществото, и че едното произтича от другото, сиреч – успехът и престижът произтичат от членуването н масонско ложа, и обратното.
  Ако този сайт се казваше „Нашето виждане за Православието“ нямаше да имам никакво право на оценка.

 47. Руси Ст. Русев каза:

  на това, че самият този сайт няколко пъти осъжда масонството, примерно тук: http://pravoslavie.bg/content/view/2680/252/! Материалът се нарича „Какво е мнението на свещениците за масонството?“.
  Пламен Сивов също визира тази тема в „Накъде ни водите“: http://pravoslavie.bg/content/view/8399/235/
  Нека добавим, че според далеч не най-жълтия новинарски вестник „24 часа“ в броя му он 19 май т.г. може да се прочете какво обявява Световния конгрес на масонството в Париж от 1889 г.: „Не е достатъчно да се победи влиянието на Църквата. Трябва да се разруши самата религия“.
  Очевидно е също така и че препечатаният материал е поръчков и хвалебствен, макар и в дрешката на новинарска дописка!
  Какво може да се добави в този смисъл?

 48. Ангел Небесен каза:

  Как ще се изказвам решавам лично аз. Ако ми се правиш на много ЕРБАБ и имаш някакви претенции от лично естество към мен, можем да ги разрешим на лична среща – ИЗВЪН ХРИСТИЯНСКА, така да се каже, ако ме разбираш де… Не се самозабравй, недей да се правиш на господ, да хвърляш във ада, рая и незнам къде си, защото нали знаеш: дълъг език, къса п**ка. Аз исказвам само мое лично мнение. Кой ти каза, драги ми смехурко, че си в правото си да привиждаш господни заповеди и апостолски указания, много си се нашмъркал, смени дилъра и по-кротко, че с това темпо си съкращаваш сериозно живота.
  Ти вече си ЗАГУБИЛ душата си, не се грижи за братята и сестрите си, да не им навредиш повече.
  Умопомрачените си констатации си запази за сбирчиците с единомишленици, никак не ме е еня за какъв ме мислиш. Скучен си до безобразност и повече няма да ти отделям никакво внимание.

 49. Руси Ст. Русев каза:

  Как си играят с тебе поднебесните духове на злобата. Прекрасно те разбирам за „извънхристиянската среща“, но и там нямаш никакви шансове. Друг е въпросът, че съм състрадателен и не мога да ти пожелая това огорчение. Ще ти държи поне две десетилетия.
  Нищо от това, което изброяваш не си приписвам. Всичко това прави Бог. А ти наистина нямаш работа в диалог между православни.
  Да съм дошъл в твоя субкултурен пласт и да съм тръгнал да ви обяснявам какво да мислите? Не съм.
  А имам обаче чувството, че съвсем скоро ще се вразумиш. Знаеш ли защо? Защото това е Божа работа.

 50. Ангел Небесен каза:

  мамин златен!, ще трябва да замениш бялата качулка с бяла риза. Личните ти разговори с Бог ще са интересни за научните работници. С аматьори не се занимавам. Само страхливците заплашват; ти си просто аматьор, захарчето ми, а най-лошото е че си нямаш представа за какво става дума – напълно дилетантска работа…повече няма за какво да си говорим.

 51. portos каза:

  Хм, така хубаво си гоеорите двамата, за езици и за п**тки, за бой и за качулки, че направо се чудя дали дали сте копунджии или рицари на идея.

  И все Господа Бога призовавате. Хубаво, че Е Джентълмен Господа Бога, иначе не ми се мисли как би се намесил в спора, ако да беше каруцар като мене.

 52. portos каза:

  Поздрав към биткаджиите „по Тери Пратчет“

 53. Руси Ст. Русев каза:

  но си и изключително самонадеян. Уж предлагаш „извънхристиянска среща“, а говориш за страх, обиждаш употребявайки натрапчиво думи, с които характеризираш сам себе си. А относно „смелостта“ ти – тя има следните характеристики: паническо нежелание да разкриеш самоличността си, което издава абсолютна несигурност и наранимо самочувствие. Втората характеристика също назоваваш сам: аматьор, който иска да е „професионалист“, от тези, които се движат в пошлите екшъни, а причината е в онова, което противопоставяш по-горе на дългия език.
  „Нямаш представа“, „дилетантска работа“, „аматьори“, език на забогатял сервитьор…
  И един ужасен комплекс за необразованост прикриван с цитати на латиница…

 54. portos каза:

  Ангела май е „ангелица“. Не съм сигурен, но го подразбрах преди време сякаш.

 55. Руси Ст. Русев каза:

  А знаеш ли колко килограма е? Да не излезе една позната? Или е „ангелица“ в преносен смисъл? Логично. А и от малкото глаголи в агресивната реч изглежда твърде правдоподобно. И слуша Shopin, моля ти се, дори не Шопен! Ама че снобизъм.

 56. portos каза:

  Не са ми известни килограмите. Друго искам да кажа:

  Нека бъдем кавалери с дамата, която май не иска да е дама.

 57. portos каза:

  Шопен?? Препоръчвам Шопенхауер

  :-):-):-):-):-)

 58. Руси Ст. Русев каза:

  но признавам, че ме удари в земята с това, че слуша Телеман – някак си не е по женски. Така поне пише в профила.

 59. Idiot каза:

  Гайтане, Гайтане, във всичкия тоя словесен поток, май само ти мислиш с ума си.

 60. Florian каза:

  Г-н Руси, очевидно е от всичките ви писания, че сайтът Pravoslavie.bg съвсем не ви удовлетворява с предлаганото от него и съвсем не е достоен за вашето по-истинско, по-чисто и по-пречисто свето православие, от това което той (сайтът) ви предлага. При това положение толкова естествено е това да правоверствате сред по-правоверни, които може би наистина ще оценят вашата изключително силна, права, чиста и света вяра, която вие по безспорен и категоричен начин показвате и демонстрирате пред нас нищо не разбиращите читатели на pravoslavie.bg. Наистина вашата православна любов, брилятна аргументация и безкрайна ерудиция твърде много контрастират с невежеството на останалите посетители на сайта, както и с това на авторите на текстове, с което категорично показвата, че е под достойнството ви и нивото ви, като ама истински православен, да участвате в един такъв сайт като настоящия, който освен всичко друго си позволява, както вие отбелязвате, да има и име, което ама съвсем няма право да има.
  Г-н Руси, всъщност прекалено чист и възвишен сте за един такъв сайт.