Междуцърковна комисия потвърди, че няма пречки за канонизацията на архиеп. Серафим (Соболев)


image.php

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Волоколамски митрополит Иларион

На 4 декември съвместната комисия от духовници и богослови на Руската и Българската православна църква, свикана в София във връзка със започнатата от РПЦ процедура по канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев), излезе с единодушното решение, че не съществуват пречки за канонизацията на владика Серафим.

Членове на комисията от българска страна са: Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Знеполският епископ Арсений, доц. д-р Павел Павлов, преподавател в Богословския факултет на СУ, доц. д-р Мариян Стоядинов, преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ, и  доц. д-р Стефан Стефанов, преподавател в Шуменския университет.

Документът е подписан от Волоколамския митрополит Иларион и от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Както съобщава синодалният сайт, на 24 декември 2015 г. се очаква официалната позиция по този въпрос на Св. Синод на Руската православна църква. Тя ще бъде разгледана на 2 и 3 февруари 2016 г., когато ще заседава Архиерейският събор на РПЦ, в чиито правомощия е да взима решения за канонизиране.

Членовете на междуцърковната комисия са споделили удовлетворението си, че това решение е важна стъпка по пътя към крайната цел – причисляването на владика Серафим към сонма на светиите.

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...