Митрополит Антоний: „Неразбираемо е защо не бяха включени духовни лица в делегацията ни при папа Франциск“



Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний изрази недоумението си от факта, че за първи път тази година в българската делегация, начело с президента Румен Радев, за аудиенция при папа Франциск по повод 24 май, не бе включен нито един духовник.

Сред членовете на делегацията ни, които бяха приети от папата днес, нямаше духовни лица, но затова пък бе включен Веселин Марешки, един от петимата зам.-председатели на Народното събрание.

Миналата година сред членовете на делегацията ни по повод Деня на българската просвета бяха митрополит Антоний и представител на римокатолическата общност в България – отец Димитър Димитров, енорийски свещеник в църквата „Пресвято сърце Иисусово“ в град Раковски.

След молебена в храма „Сан Паоло ала Регола“, отслужен от митрополит Антоний в съслужение с отец Емил Ангелов, Негово Високопреосвещенство се обърна към президента и изрази учудването си по повод липсата на духовни лица като участници в делегацията. Той сподели още, че се надява това да не се превърне в традиция, тъй като аудиенцията във Ватикана по повод 24 май има важно символично значение, напомнящо за делото на светите братя Кирил и Методий – в същността си дело на християнски мисионери, на което продължител е Църквата. „Това е важно за авторитета на българската държава“, отбеляза в заключение митрополитът.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...