Старецът Евмений, изповедникът на прокажените, бе канонизиран от Константинополската патриаршия



 

Един от най-почитаните гръцки старци на XX век бе канонизиран днес от Светия Синод на Константинополската патриаршия.

След като миналия юни Синодът на Критската църква внесе молба за канонизацията, йерарсите решиха да добавят името на стареца Евмений (Саридакис) към календара на светиите на Църквата.

Желанието на Критската църква е да види прославянето на този човек, който беше изцяло отдаден на светата Църква, разпоредник на тайните Божии, който служеше на Господа, сторвайки добро на Неговите най-малки братя“ (вж. Мат. 25:40), споделя митрополитът на Ретимно Евгений  при внасянето на молбата за канонизация пред патриарх Вартоломей през юни.

Наистина може да се каже, че старецът Евмений служи на Господа, вършейки добро на „най-малките Му братя“, тъй като той посвети повече от 40 години от живота си на служение на страдащите от ужасната болест на проказата, като самият той е страдал от нея в младостта си. Той служи като отец изповедник на всички в Атинската болница за прокажени, където мнозина свидетелстват за неговата прозорливост, чудесата и срещите му със светиите.

Св. Порфирий казва за него: „Трябва да отидете и да получите благословението на стареца Евмений, защото той е скритият светец на нашето време. Светец като него ни се дава само веднъж на двеста години“.

Старецът Евмений се преставя в Господа на 23 май 1999 г., а тялото му е погребано в родното му село Еффия на остров Крит. Той продължава да върши много чудеса и след смъртта си.

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...